PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Monuments andorrans incomplerts

Wikimedia Commons organitza un concurs per completar un llistat patrimonial

Per E. G.

Imatge de l’Església de Sant Romà de les Bons al llistat internacional.
Imatge de l’Església de Sant Romà de les Bons al llistat internacional. | WIKIMEDIA COMMONS
Des de l’any 2011 s’organitza un concurs fotogràfic durant el mes de setembre que anima els participants a carregar imatges a Wikimedia Commons sobre monuments internacionals. Les imatges presentades han d’anar acompanyades amb la identificació corresponent del monument catalogat.

Durant el 2012 i 2013 el concurs es va centrar en compilar el major nombre de fotografies possibles de monuments catalogats en territoris de parla catalana, incloent el Principat, mentre que el 2014 i 2015 es va intentar crear el màxim nombre d’articles corresponents a aquests monuments. L’objectiu d’aquest any és «tapar forats», segons es destaca en la mateixa plataforma, ja que es vol aconseguir fotografies i articles de tots aquells monuments ja catalogats que encara no en tinguin.

Des de l’inici del concurs, s’han anat introduint diversos monuments d’Andorra, i a hores d’ara, el llistat del Principat conté prop de 126 monuments distribuïts per tot el país, cadascun d’ells amb la corresponent fotografia i explicació.

Tot i que com bé es proposa el concurs d’aquest any, si algú vol introduir una modificació en aquests aspectes pot accedir a la plataforma i presentar el seu canvi, ja sigui a nivell fotogràfic, de redacció o introduint un nou article que no hagi estat inclòs.

El llistat actual també divideix els monuments per parròquies, tenint-ne 11 per Canillo, 18 per Encamp, 22 per Ordino, 15 per la Massana, 18 per Andorra la Vella, 14 per Sant Julià i 28 per Escaldes-Engordany. Entre els monuments a Andorra hi ha esglésies, ponts, antigues fàbriques, jaciments, hotels, fonts o cases antigues, entre altres.

A banda de la descripció pertinent de cada monument, la llista s’acompanya de les coordenades exactes on es troba dit emplaçament, de l’època en què es data i de l’estil (sent per exemple una arquitectura del romànic, religiosa de l’època barroca, contemporània, rupestre o altres).

El concurs per complementar el llistat està obert fins aquest divendres. I per cada «article nou o nou element fotografiat, s’aconsegueixen punts, amb l’objectiu d’acumular-ne el màxim», segons es destaca en la plataforma. Tot i això, «només puntuen articles nous de monuments de territoris de parla catalana –en qualsevol llengua– o fotografies d’elements que no tinguessin foto fins el moment, dins del mateix àmbit territorial».

Quant als premis, hi ha diversos lots de llibres i catàlegs, així com visites guiades a diferents espais museístics i territorials. Hi ha premis determinats per cada territori, com Costa Brava-Girona o València. Andorra també té el seu premi específic, ja que qui decideixi completar la informació sobre els monuments del Principat i obtingui major puntuació es podrà emportar un lot de llibres i dues entrades al bus turístic d’Andorra (vàlid de juny a octubre del 2017). El segon premi del Principat consta d’un lot de llibres i el tercer de mapes dels camins d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT