PUBLICITAT

La Massana

Rescatada via ‘WhatsApp’

Ni els Bombers ni l’helicopter... Portar el mòbil va permetre una dona de 72 anys ser localitzada quan es va perdre passejant per la muntanya

Per Iván Moure

L’helicòpter a la recerca de la dona per la vall, ahir a prop de la carretera de l'Aldosa de la Massana.
L’helicòpter a la recerca de la dona per la vall, ahir a prop de la carretera de l'Aldosa de la Massana. | El Periòdic
Una dona andorrana de 72 anys va sortir ahir, com acostuma a fer tots els matins, a estirar les cames. Té l’habit, sempre que les condicions climatològiques ho permeten, de caminar. Recomanacions del metge per tenir una vida saludable... Acostuma a fer-ho per la muntanya, sense allunyar-se gaire de casa seva –a la parròquia de la Massana–, i ahir, amb el sol que lluïa, va posar-se les seves bambes i la roba esportiva per fer una passejada tota sola, per la vall que hi ha entre la carretera de l’Aldosa de la Massana (a la part alta) i el camí de les Barreres i el riu Valira d’Orient (a la baixa).
 
Aquesta és una zona que la dona més o menys coneix, però ja diuen que la muntanya no és un joc de nens. Té els seus perills. Que li diguin a ella... Es va perdre no sap ni com. Va voltar i voltar per la zona, que és de bosc, frondosa, però no hi havia manera d’orientar-se. Després d’una bona estona tractant de trobar civilització o algun lloc que l’ajudés a saber on era, van florir els nervis.
 
Per sort, portava el mòbil a sobre. I també per sort, allà on era, en algun punt recòndit de la Vall, tenia cobertura. Podia trucar i navegar per internet sense problemes. Així doncs, va decidir marcar el 118: Bombers d’Andorra.
 
El dispositiu d’actuació dels serveis públics no va ser gens menyspreable: un vehicle del departament de Bombers de la Massana amb dos empleats i un helicòpter. La vista d’ocell sempre pot arribar a ser insuperable. Per fer més efectiva la recerca, des de la carretera, a l’altra banda de l’urbanització el Cortalet –allà on sempre hi ha cavalls pasturant al costat de la via secundària CS-335–, l’ambulància de Bombers va fer sonar la seva sirena perquè la dona es reorientés a través de l’oïda.
 
Però ella no va ser capaç d’apropar-se al so del vehicle. I de l’altra banda, no hi havia manera de trobar-la. Ni per aire, ni per terra. Aquella zona és prou frondosa com perquè l’helicòpter o els Bombers aconseguissin el seu objectiu.
 
Així que van activar el pla B. Infal·lible. Com totes dues parts, víctima i cos d’emergències, mantenien el contacte telefònic des que la dona havia trucat, li van preguntar: «Té vostè Alpify?». «No», va respondre. «I whatsapp?». Segona pregunta... «Whatsapp, sí!», va cridar alliberada. Va ser tan fàcil com enviar la ubicació i 'voilà'. No és tan efectiu com l’Alpify, que treballa amb GPS i té més precisió, però ella sap defensar-se bastant bé amb les noves tecnologies i va funcionar. Les coordenades van permetre saber el punt exacte on era i procedir al seu rescat.
 
La dona ni tan sols va haver d’anar a l’hospital. A l’ambulància de Bombers estava una mica marejada, espantada per l’ensurt, però res més que això. Avui, possiblement tornarà a sortir. I més que probablement, s’assegurarà de seguir algun camí per no acabar perduda dins la frondositat del bosc. Però el que és segur és que portarà mòbil. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT