PUBLICITAT

Andorra La Vella

La Cambra insisteix en la necessitat d’agilitzar els tràmits per a la inversió

El president de la institució representant dels privats parla de millora però demana esforços per seguir fent d’Andorra un país atractiu pel seu comerç d’oci

Per MARISA DA COSTA

Cambra de Comerç a Andorra la Vella.
Cambra de Comerç a Andorra la Vella. | ana
Ja fa gairebé un lustre d’ençà que s’engegava el procés d’obertura econòmica i, amb aquest, començaven a arribar a Andorra les primeres marques de l’exterior. Després dels cinc anys d’experiència i malgrat que, segons ha informat recentment el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, la inversió estrangera representi el 3,4% del PIB andorrà, des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) es lamenta la farragositat i burocràcia per establir-se al Principat. 
 
El president de la CCIS, Marc Pantebre, insisteix en la necessitat d’agilitzar el procés d’assentament per als empresaris forans que volen venir a establir les seves marques al país. El representant del sector privat lamenta la lentitud amb què encara es tramita l’arribada de marques, cas que des del Govern se’ls permeti instaurar-se a Andorra. Avui per avui, obrir un negoci costa, com a mínim, dos mesos. Un termini que Pantebre considera excessiu i que esdevé molt més complexe per a l’empresari que en qualsevol altre enclavament.
 
Dificultats per instal·lar-se / A la lentitud dels tràmits administratius per dur una marca nova i no nacional cal encara afegir una altra dificultat, segons va apuntar Pantebre: «Cada vegada els controls són més grans».  El Govern estipula una sèrie de paràmetres a acomplir, uns «requisits» que, tal com va dir el president de la Cambra, «en ocasions no són fàcils». Tot plegat provoca que «l’autorització a la inversió estrangera, tot intentar-se tramitar amb celeritat, en cap cas baixa de dos mesos». 
 
Els passos administratius a efectuar abans d’implementar un nou producte o bé a Andorra són encara molt complicats, però Pantebre valora els esforços que des del Ministeri s’esmercen en aquesta problemàtica. Tanmateix, insta a accelerar la maquinària, en vista de la importància que per a l’empresari té l’arribada d’inversió estrangera. Aquesta significació afecta a la tan sentida necessitat de desestacionalitzar el turisme: per a Pantebre, l’establiment de noves marques i, per conseqüent, l’ampliació del ventall comercial, ajudarà el país a atraure visitants que associen el seu temps lliure amb el «shopping», juntament amb altres atractius d’oci. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT