PUBLICITAT

Els frescos de Santa Coloma, en perill de conservació

  • L'aparell de climatització fa tres setmanes que ha deixat de funcionar
  • El Govern ha autoritzat un avenç de fons per renovar la maquinària
N. S.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els frescos de Santa Coloma. Foto: EDUARD COMELLAS

El Govern va autoritzar ahir un avenç de fons per un import de 19.100 euros per afrontar l'adquisició d'un aparell de climatització per assegurar el manteniment de les bones condicions de conservació dels frescos de Santa Coloma. El gest, que podria sonar a rutinari, respon a la necessitat d'adquirir, amb caràcter "d'extrema urgència", segons va sortir publicat ahir al BOPA, un nou aparell que controli els paràmetres ambientals de la sala d'exposicions de Govern, ja que fa tres setmanes que l'antiga maquinària va deixar de funcionar --derivant en un perill en la conservació-- i els tècnics van certificar que no hi havia cap possibilitat de reparació.

La conservació de les pintures romàniques depèn, en bona part, del manteniment d'un clima estable, que eviti les alteracions brusques de la humitat i la temperatura, ja que els materials que les componen reaccionin de manera diferent als canvis ambientals i, amb el pas del temps, n'acaba causant les degradacions. Segons va comentar el director de Cultura, Joan Sans, la contingència va arribar, però, en un bon moment, ja que la sala es trobava tancada i no hi havia entrada ni sortida de persones. És per aquest fet que els frescos es troben en bon estat de conservació, però en iniciar el ritme de la sala --d'aquí a deu dies és previst que s'inauguri la Mostra d'Art d'Andorra-- els canvis de temperatura seran constants. A més, el cap de Cultura va recordar que s'acosta la tardor, una època que no permetrà mantenir l'ambient de l'espai estable.

Sans va comunicar que, per ara, la contingència està resolta, però que el Govern es va voler assegurar la jugada. Així, es va sol.licitar l'aprovació d'un crèdit extraordinari per poder invertir en la maquinària. A més, si el Consell General no l'aprovés, es carregaria l'import al compte de Promoció Cultural. Sans va assegurar que cap de les partides assignades a Cultura se'n veurien afectades, ja que s'han diversificat la despesa. "Hem sacrificat una mica de cadascú". Un preu petit per assegurar el bon manteniment del conjunt mural romànic més important d'Andorra.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT