PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les asseguradores creuen que un cop aprovada la llei no es canviarà

Les entitats faran esmenes perquè alguns punts de la legislació van «en contra de les companyies»

Per estefania gracia

Els consellers generals són els encarregats d’aprovar el projecte de la nova llei.
Els consellers generals són els encarregats d’aprovar el projecte de la nova llei. | TONY LARA
La nova llei d’assegurances ha d’entrar en vigor a principis del 2018. Fonts properes a la comissió encarregada de dur a terme dita legislació han informat que el Govern té una mica de pressa per establir la llei, ja que està en curs un proper informe del Moneyval i semblaria ser que si no es fan modificacions en aquest àmbit Andorra no passarà l’informe. 
 
A més, les fonts han detallat que des de l’Executiu es va posar sobre la taula la possibilitat de modificar la llei un cop aquesta hagi estat aprovada, donant a entendre que la seva aprovació és merament per passar l’informe i que després hi haurà l’opció de fer els canvis que les parts implicades creguin adients. 
Al respecte, el president de l’Associació de Societats Andorranes d’Assegurances i Reassegurances, Amadeu Codina, creu que una vegada la llei «estigui aprovada estarà aprovada», per tant, no veu factible que aquesta es pugui canviar després així com així. «Però abans que s’aprovi [la llei], les companyies i associacions respectives ja hi estem treballant per modificar molts articles que veiem que no són clars», afegeix Codina. 
 
Preparació de les esmenes / Un cop les entitats participants esclareixin els punts on no estan d’acord, «farem les gestions amb els grups parlamentaris per indicar-los el que nosaltres creiem que cal esmenar», puntualitza Codina. Tot i això, el president de l’associació destaca que serà el Govern qui tingui «l’última paraula». Amb tot, assegura que les entitats del sector estaran «a sobre [de la modificació de la llei], perquè ens interessa molt fer esmenes de bastants articles que considerem que van en contra de les companyies». Tot i que encara «estem en el procés d’anàlisi i no hi ha res definit». 
 
Anirà per llarg / El procés d’aprovació de la llei «anirà una mica per llarg», segons Codina, «perquè tal com va dir el ministre de Finances, Jordi Cinca, ara s’entrarà a tràmit parlamentari la llei del pressupost i llavors quedarà tot força bloquejat fins que el pressupost no estigui aprovat». Per tant, «hi haurà dos o tres mesos parats en aquest aspecte» i fins que no s’acabi tot el procés no es reprendrà el projecte de les assegurances. 
 
Neguit pel termini / Tenint present que es tracta d’una legislació força feixuga, les entitats del sector han demanat en més d’una ocasió que s’allargui el termini i que la llei es pugui preparar amb més calma. 
 
Tot i això, Cinca ja va respondre a les peticions i va assegurar que la data establerta seria el 2018, però que l’Executiu està obert a parlar amb les entitats implicades per arribar a una solució conjunta. 
 
Una llei necessària / El ministre portaveu també va matisar durant la presentació del projecte de llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances que es tracta d’una legislació «necessària» perquè la que hi havia anteriorment (del 1989) «ha quedat antiquada» i «el sector financer, que va molt lligat al d’assegurances, ha anat evolucionat i incorporant nous aspectes». Per tant, en funció d’aquest i altres fonaments «calia elaborar una nova legislació». 
 
Cinca també va destacar que la nova llei ha estat elaborada en base a la normativa europea (més en concret al document Solvència 2) però «fent les adequacions corresponents al context andorrà». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT