PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Encamp, la parròquia on és més car viure a nivell tributari

La Massana i Escaldes-Engordany tenen les tarifes més baixes

Per Estefania Gracia

Comparació de les diferents taxes en les set parròquies del Principat.
Comparació de les diferents taxes en les set parròquies del Principat.
Quina és la parròquia on, a nivell tributari, és més car o més barat viure? Segons les ordinacions aprovades pels set comuns en relació al pressupost d’aquest any, Encamp és el territori que –sumant les taxes de foc i lloc, enllumenat i higiene– presenta unes tarifes per aquests serveis més elevades. 

En concret, un ciutadà que viu a la parròquia encampadana ha de pagar a l’any 122,19 euros. D’aquests, 22,75 corresponen a la taxa de foc i lloc i 99,44 a la d’higiene i enllumenat. Aquesta taxa, però, és per habitatge. Per tant, pagarà el mateix una persona que visqui sola que una família. Aquests valors, però, són els mateixos que s’havien de pagar fa ja dos anys, ja que en relació a aquests serveis, el Comú d’Encamp, –així com la majoria de comuns– ha decidit congelar les taxes i mantenir els preus. 
 
Ordino i Canillo es troben en segon i tercer lloc quant a les taxes. Els residents de la parròquia ordinenca han de pagar de mitjana uns 104,5 euros anuals. Aquest valor fa referència als 24 euros de foc i lloc i als 1,15 euros que ha de pagar el ciutadà per cada metre quadrat de l’habitatge (per obtenir la mitja de 104,5 euros s’ha agafat com a punt de partida un espai de 70 metres quadrats). Els preus són equivalents als valors que es pagaven fa ja dos anys. 
 
En relació a Canillo, els seus residents han de pagar a l’any un total de 102 euros (23 en concepte de foc i lloc i 51 d’higiene i enllumenat). Aquestes xifres també són les mateixes que els ciutadans havien de pagar fa dos anys. 
 
Pujada de taxes / Qui sí ha decidit apujar aquestes taxes ha estat el Comú de Sant Julià. A finals del mes passat ja va anunciar que la taxa d’enllumenat i higiene passaria de 45,5 euros a 58. Així, els ciutadans lauredians hauran de pagar aquest any un total de 100,1 euros (els 58 més els 42,10 euros que han de pagar en concepte de foc i lloc). 
 
La parròquia més econòmica / La Massana és la parròquia que presenta unes tarifes més baixes en relació als serveis comentats. En concret, el ciutadà massanenc ha de pagar a l’any 51 euros en concepte d’aquestes taxes (26 pel foc i lloc i 25 per la higiene i enllumenat). Aquesta quantitat és exactament la mateixa que els residents de la parròquia pagaven fa dos anys. 
 
Una altre dels territoris més econòmics a nivell tributari és Escaldes-Engordany, ja que els seus residents tenen una taxa anual de 64.35 euros. D’aquests, 24 es destinen al foc i lloc i 40,35 a la higiene i enllumenat de la parròquia. 
 
Pel que fa a Andorra la Vella, es queda en uns valors mitjans. La parròquia té una taxa de 25 euros en concepte de foc i lloc i 47,65 d’higiene i enllumenat. De manera que els residents de la capital han de pagar 72,65 euros anuals per cobrir aquests serveis. 
 
Taxa de foc i lloc / L’impost tradicional del foc i lloc és un impost de naturalesa directa que grava el fet de residir en el territori de la parròquia. I el fet generador de l’impost «és la residència principal de la persona física, d’edat compresa entre els 18 i els 65 anys, en el territori de la parròquia», segons es detalla en les ordinacions comunals. Als efectes d’aquest impost s’entén com a residència principal a la parròquia el lloc on s’està censat el primer dia de l’any natural o el dia de la primera inscripció al cens comunal per als obligats tributaris que provenen d’altres països.
 
Taxa d’higiene i enllumenat / Tot i que es tracta de dues taxes separades, alguns comuns –com el d’Encamp, la Massana o Ordino– el cobren en conjunt. En relació a la taxa d’higiene, aquesta inclou aspectes com: la neteja de les vies i espais públics, la treta de neu i la recollida selectiva i de residus urbans. Pel que fa a l’enllumenat, els comuns recapten aquest tribut en relació als serveis que es duen a la parròquia en termes de consum elèctric públic i manteniment, segons es detalla en les ordinacions parroquials. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT