PUBLICITAT

Un país sense animals enllaunats ni paisatges malbaratats

Andorra vol fixar-se en l’experiència de Costa Rica per impulsar el turisme de natura reforçant la interacció amb la biodiversitat

Una imatge del Volcà Arenal de Costa Rica.
Una imatge del Volcà Arenal de Costa Rica. | El Periòdic
El cap de Govern, Toni Martí, va visitar Costa Rica el passat cap de setmana i va assegurar que Andorra vol seguir els seus passos quant a la lluita contra l’escalfament global i les iniciatives que té el país a favor de la biodiversitat i el medi ambient, ja que Costa Rica és un exemple de respecte pels animals i el paisatge.
 
Al 2013, la república centre-americana va ordenar el tancament de tots els zoològics del país i l’alliberament dels animals que vivien en captiveri. D’aquesta manera, segons va explicar el llavors ministre de Medi Ambient, René Castro, el país es va desfer de les gàbies i va reforçar la idea «d’interactuar amb la biodiversitat en parcs botànics de manera natural». 
 
Amb dita normativa es va acabar amb l’enllaunament dels animals i es van reubicar 400 exemplars que vivien en captiveri. Els animals exòtics o en perill d’extinció van ser alliberats en el seu hàbitat natural o en reserves protegides. Així, amb aquesta i altres accions, Costa Rica  està considerada com un dels països amb més fauna i flora a nivell mundial. 
 
A més, s’ha guanyat a pols ser un dels països model quant als avenços en polítiques mediambientals i el respecte als animals, ja que és l’únic país de llatinoamèrica que ha prohibit la caça esportiva, aplicant fortes multes als que gosin infringir la normativa. 
 
La república centre-americana també ha mostrat grans dots quant al manteniment del paisatge i el turisme de natura. Un aspecte que Andorra també vol acollir i que, segons Martí, es tindrà en consideració de cara al futur desenvolupament del país. 
 
Costa Rica només representa un 0,01% de la superfície terrestre, però disposa prop d’un 4% de la biodiversitat mundial. A més, el país ha establert un sistema d’àrees protegides que cobreix actualment el 26% de la seva superfície continental. Tanmateix, la república centre-americana posseeix 11 aiguamolls d’importància internacional, tres reserves de la biosfera i tres espais de patrimoni mundial. 
 
Per aquestes i altres raons, Costa Rica ha aconseguit establir-se internacionalment com una imatge idíl·lica de destí turístic «amb un alt posicionament en el mercat internacional basat en les seves àrees protegides, la seva biodiversitat i la seva bellesa escènica», segons es detalla en l’Informe de l’Estat costa-riqueny en relació a la Resolució 7/23 del Consell de Drets Humans.
 
PUBLICITAT
PUBLICITAT