PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Turisme invertirà a mig termini 576.000 euros per captar visitants

La voluntat és recuperar un milió de persones amb 38 accions per afavorir «conceptes nous»

Per marisa da costa

L’avinguda Carlemany, que segons el pla passaria a ser vista, juntament amb Meritxell, com un sol eix.
L’avinguda Carlemany, que segons el pla passaria a ser vista, juntament amb Meritxell, com un sol eix. | Tony Lara
Turisme busca «nous conceptes» per recuperar el milió de visitants que Andorra ha anat perdent paulatinament els darrers anys. Per fer-ho, preveu invertir, en el transcurs dels propers vuit anys, 115 milions, dels quals 575.984 euros es destinaran en concret i a mitjà termini a l’atracció de visitants. En total, aquesta captació rebrà 1.081.313 dividits entre 38 accions encarades a «potenciar que alguns establiments pugin de categoria», «preparar-se per a l’arribada del turisme xinès» o «completar l’oferta en espais de lleure» a través de la construcció, per exemple, d’un parc d’atraccions. 
 
Les prioritats dels actors implicats en el Pla estratègic per al Turisme de Compres presentat pel ministre de Turisme i Comerç aquesta setmana, no obstant, passen per aspectes de major urgència com són la «formació del personal i dels comerciants per millorar la qualitat del servei» o l’agilització de l’entrada al país tot arreglant-ne els accessos fronterers i esmerçant esforços en una via que no acaba d’arrencar: la potenciació de «mitjans de transport aeri».
 
Els 115 milions d’euros que el Govern, conjuntament amb Andorra Turisme, els organismes comunals i, en menor mesura, el sector privat, té previst dedicar a la transformació del Principat en una «destinació de compres de referència», han de permetre tirar endavant les 111 actuacions calendaritzades des la mateixa actualitat i durant els propers vuit anys, esperant que el proper executiu don continuïtat al projecte.
 
Francesc Camp va fixar el principal objectiu pel que fa a l’oferta turística en «incrementar els motius i la durada d’estada al país i afavorir les sinergies amb l’oferta comercial». Per a assolir-lo va indicar que caldrà «diversificar i millorar la qualitat de l’oferta comercial» per atraure «clientela internacional» tot atraient, abans, «noves marques de talla» estrangera i deixant de banda l’actual panorama, el qual, precisament resumeix la imatge del país fins a convertir-la en tòpic: «Orientar-se cap a un comerç menys centrat en les promocions i les rebaixes».
 
Gestes prioritàries/ En formular el pla estratègic, el departament encapçalat per Camp va aglutinar en un decàleg les actuacions que considera més necessàries i que, a banda de l’heliport o els «projectes amb vocació turística i de lleure actualment en estudi», passen per fer arribar noves marques a partir d’«espais comercials que es corresponguin amb les seves expectatives», crear actes «de prestigi» i seguir amb els esdeveniments esportius mundials. 
 
Dos dels punts prioritaris són més focalitzats i menys nacionals. L’un afecta al Pas de la Casa i implicaria «un pla de rehabilitació global del poble i de l’entrada» al que s’han compromès el Comú d’Encamp i Satede, juntament amb l’Executiu, i que ja es troba en curs. Així es vol convertir la vila en un«One Day Shopping» mitjançant la implantació de botigues Outlet. D’altra banda, es vol que Vivand passi a incloure Meritxell i Carlemany, aspecte a què es van comprometre ja anteriorment les parròquies centrals i que no s’ha desenvolupat malgrat les constants vindicacions dels comerciants. 
 
Amb tot, i fent incidència també en factors com la «dinamització», l’«espai urbà» i la «gestió», l’ambició del Govern és convertir Andorra en un paradís en versió comercial. 

Gamma alta a Carlemany i a Meritxell, alternatives al voltant/ El pla estratègic per fer d’Andorra un país de compres divideix el país per zones. Andorra la Vellla i Escaldes-Engordany conformen per si soles una d’aquestes demarcacions que, alhora, es bifurca en dues ubicacions: la central, que inclou Meritxell i Carlemany; i la complementària, que afectaria als entorns. D’aquesta manera, la primera englobaria les grans marques i centres comercials per deixar que sigui a l’exterior on s’instal·lin les botigues «especialitzades» i les «alternatives», a més dels espais on es crearien «atractius culturals i lúdics».

Encara pel que fa al sector central, Francesc Camp va explicar que Turisme col·laborarà amb les parròquies centrals en aixoplugar sota una «marca única» les avingudes Carlemany i Meritxell, tot erigint una «identitat total». Amb això s’afavoriria que els visitants entenguessin els dos principals eixos comercials del país com una sola rambla quilomètrica i farcida d’una àmplia oferta i de qualitat. 

Artesania i cultura a les segones vies/ Que Meritxell i Carlemany s’englobin sota una única marca centrada en la gamma alta comprotarà que les zones complementàries que les rodegin hagin d’encarar-se cap a altres sectors. El pla estratègic reserva per a aquestes àrees l’especialització en sectors com l’artesania, el disseny, o la brocanteria. A la part alta d’Escaldes-Engordany, de la seva banda i eixamplant les seves ja actuals característiques, l’Executiu aposta per centrar-ho l’oferta cultural amb el Museu Thyssen, la Sala d’Exposicions del Govern i el CAEE, entre altres propostes. 

Compres d’un sol dia i a preus atraients per a la clientela/ La població del Pas de la Casa es per si sola una de les zones per a les que el pla reserva una bona part dels seus esforços. La intenció amb la vila encampadana és la creació de l’espai contrari a la marca única i de classe que han de ser Meritxell i Carlemany; és a dir, l’eix comercial del país on es concentrin els baixos preus, la gamma mitja. 

Aquest punt ha suscitat polèmica els darrers dies davant la ignorància, per part dels veïns del poble fronterer, sobre què vol dir «l’Outlet d’Andorra», tal com Camp donava en batejar el Pas de la Casa un cop s’hi enllesteixin els canvis previstos. De fet, aquest dijous es reunirà amb ells per tal d’exposar-los el concepte «One day shopping» en que vol convertir-los. És a dir, «mitjançant la implantació de botigues outlet», Turisme i Comerç preveu convertir el Pas de la Casa en un The Style Outleta de Viladecans a l’andorrana. Abans, milloraria el poble amb nou mobiliari i senyalitzacions i emplaçaria nous aparcaments rodejats per noves façanes. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT