PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’IPC segueix en xifres negatives el mes d’octubre amb un -0,3%

La dada puja un 0,3% per l’augment del preu dels hotels i el transport

Per El Periòdic

L’augment de l’IPC es deu a l’augment de preus com el dels hotels. .
L’augment de l’IPC es deu a l’augment de preus com el dels hotels. . | Tony Lara
L’IPC segueix en valors negatius, segons les dades que ahir feia públiques el Departament d’Estadística del Govern i que fan referència al mes d’octubre. La xifra, malgrat seguir en vermell, ha augmentat en 0,3 dècimes respecte del mes de setembre, situant-se al -0,3%. Això es deu, tal com es descriu a través del comunicat emès ahir, a l’increment donat en els preus dels hotels i del sector dels transports. El percentatge segueix en negatiu però se n’ha constatat un repunt des del passat juliol, segons informa l’ANA.
 
Sectors inflacionistes / El transport, els hotels, cafès i restaurants, l’ensenyament, l’habitatge i l’esbarjo es van mostrar inflacionistes a l’octubre, mentre que l’alimentació, el vestit i el calçat i la salut van tenir un efecte moderador sobre els preus. D’altra banda, l’IPC acumulat des de principis d’any se situa en el 0,2% negatiu. 
 
En termes anyals, els grups de l’IPC que han tingut una tendència inflacionista al mes d’octubre han estat el transport, per un augment en les variacions de preus dels carburants i lubricants; l’esbarjo, a causa de la pujada dels viatges turístics; els hotels, cafès i restaurants, principalment per un augment dels àpats fora de la llar i dels banquets de cerimònies i celebracions fora de la llar; l’habitatge, ja que han pujat preus els combustibles líquids, i l’ensenyament i els béns i serveis diversos, per una pujada dels preus dels salons de perruqueria i bellesa. No obstant això, el vestit i calçat, l’alimentació i la salut han frenat la tendència a l’alça.
Pel que fa a la inflació subjacent, que es calcula sense els productes amb els preus més volàtils com són els energètics i els frescos, al mes d’octubre es va situar en una dècima positiva, de manera que se situa quatre dècimes per sobre de l’IPC. Fa dos anys que no hi havia una diferència tant estreta entre l’IPC i l’IPC subjacent. 
 
A diferència de les dades dels països veïns, Andorra s’ha situat en la tendència negativa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT