PUBLICITAT

Andorra la Vella

La xifra d’inscrits al Servei d’Ocupació s’estabilitza

507 persones estan en recerca de feina, dades similars al 2009

Per Marc Solanes

Jordi Cinca parla de les dades d’ocupació a la roda de premsa d’ahir.
Jordi Cinca parla de les dades d’ocupació a la roda de premsa d’ahir. | CFGA / JAVILADOT
Les dades d’inscrits al Servei d’Ocupació s’estabilitzen al voltant del mig miler de persones i igualen unes xifres similars a les dels anys 2009 i 2010. En relació a les dades del mateix mes de l’any passat s’ha detectat una davallada del 9%, unes xifres molt positives donada «l’època de l’any en què ens trobem», segons va afirmar ahir el ministre portaveu Jordi Cinca. En comparació amb el mes anterior, setembre, s’incrementen els inscrits en un total de 14 persones, però es tracta d’un augment molt lleu si es realitza una comparació amb els mateixos mesos de 2015, quan es va produir un augment de 67 persones. A més, Cinca en va fer una valoració molt positiva en considerar que es tracta d’unes dades «que es consoliden» a mesura que es «reben les dades dels inscrits a la CASS».
 
Pel que fa al conjunt dels assalariats, a data de 31 d’agost, el país comptava amb 35.559 persones, el que suposa un increment de l’1,3% si es comparen les dades del mateix mes de l’any anterior. Pel que respecta a la mitjana dels darrers dotze mesos, la xifra se situa en 36.297 persones, el que significa una variació positiva que arriba a l’1,6% respecte els 12 mesos del període anterior.
 
Així doncs, si s’observen en perspectiva les dades d’assalariats des de l’any 2011 i tenint en compte que s’enceta ara l’època amb menys atur al Principat per l’inici de la temporada d’hivern –alta–, es preveu un dels anys més benèvols que podria situar les xifres referents als llocs de feina a nivells d’abans de la crisi.
Totes aquestes xifres confirmen, doncs, la tendència positiva a nivell d’empleabilitat que està seguint Andorra en els últims anys i s’allunya força de les 1.148 persones inscrites a Ocupació que es van registrar a l’octubre de 2012, una teoria que pren força quan s’observen les davallades continues des de juliol de 2013 –a excepció del passat setembre– pel que fa a les variacions interanuals dels demandants d’alta a final de mes.
 
Per sectors d’activitats, el mes de juliol del 2016 va presentat un augment del nombre d’assalariats, comparat amb el mateix mes de l’any 2015 del 7,9% en agricultura, ramaderia i silvicultura, 7,6% en activitats sanitàries, veterinàries i serveis socials” i un 6,8% en activitats immobiliàries i serveis empresarials. En canvi, van presentar variacions negatives el sectors de llars que ocupen personal domèstic amb un -3,9% i l’administració pública i seguretat social, amb un -3,2% respecte el juliol del 2015.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT