PUBLICITAT

Andorra La Vella

Cinca: «La negociació amb la UE fixarà les particularitats»

Un expert considera que cal homogeneïtzar el marc normatiu

Per EL PERIÒDIC

Al centre, el Doctor de ciència política Jacint Jordana, ahir.
Al centre, el Doctor de ciència política Jacint Jordana, ahir. | ANA / S. F.
el doctor en ciència política, Jacint Jordana, creu que el procés d’acostament d’Andorra a la Unió Europea (UE) ha d’implicar l’apropament al funcionament de les diferents agències reguladores que assessoren i fixen el funcionament de multitud de matèries i serveis en els països d’aquest àmbit econòmic, segons ha informat l’ANA. 
 
Jordana va trametre aquests pensament durant la conferència Les agències reguladores, una perspectiva comparada i de la Unió Europea que es va realitzar ahir a l’Ambaixada espanyola. El ministre de Finances, Jordi Cinca, –que va assistir a la ponència– va aclarir que aquesta circumstància «no vol dir que hi hagi matisos i petites diferències» entre els estats i que serà la negociació amb la UE la que fixi aquestes particularitats. 
 
D’altra banda, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, va assenyalar la importància de les agències reguladores i el seu creixement en els darrers anys, desplegant un cos normatiu important que els estats de l’espai econòmic europeu han adoptat. A més, segons va explicar Jordana, en ciència política, les agències reguladores són organismes internacionals que ofereixen a les institucions i països de la UE coneixements en matèries com l’alimentació, els medicaments, productes químics, educació, justícia, seguretat en el transport, drets fonamentals o serveis als ciutadans i les empreses. 
 
Tanmateix, l’expert va detallar que el desenvolupament de les agències reguladores en els darrers anys a la Unió Europea ha estat molt important i van des d’una Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA) a una Agència Europea de Control de la Pesca (EFCA), l’Autoritat Bancària Europea (ABE) o l’Agència Europea de Medicaments. 
 
Respecte el desenvolupament normatiu, Jordana va recordar la necessitat dels estats per establir «regles que fossin les mateixes per totes les societats», tot i que en el moment de desenvolupar-les en els estats «no vol dir que hi hagi matisos i petites diferències» entre els estats. Amb tot, Jordana considera que si Andorra «avança en aquest espai econòmic integrat haurà de buscar com pot encaixar». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT