PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Vuelta a Espanya torna el 2017 a Andorra amb dues etapes

El traçat encara s’ha de definir i l’arribada es produirà en el tercer dia de competició provinent de França

Per JOAN JOSEP BLASCO

Alejandro Valverde encapçala el grup en l’ascensió al coll de la Gallina el 2012.
Alejandro Valverde encapçala el grup en l’ascensió al coll de la Gallina el 2012. | Tony Lara
La Vuelta a Espanya torna a Andorra l’any vinent. Serà en dues etapes, amb una arribada i una sortida en les primeres etapes de la ronda. Tot i que ja s’han desvetllat en comptagotes alguns detalls del recorregut general, hi ha elements que no es coneixen, com el pas pel Principat, que els últims anys s’ha caracteritzat per encadenar un bon grapat d’edicions de la ronda espanyola i el Tour de França.
 
El Periódico de Catalunya avançava ahir en la seva edició digital el retorn de la Vuelta al país. La prova es disputa del 19 d’agost al 10 de setembre i en aquesta ocasió arrencarà a la ciutat francesa de Nimes. Després del pas per França arribarà la presència andorrana amb dues etapes, els dies 21 i 22. L’itinerari de la primera «encara està per tancar» admet el ministre de Turisme, Francesc Camp, amb un traçat que encara presenta moltes incògnites, com el nombre de ports o per on entrarà al país, si per la frontera francesa o bé per l’espanyola. El que segur que no serà és una etapa íntegra andorrana com la que es va viure fa dos anys, amb una arribada inèdita com era la dels Cortals d’Encamp, i que serà recordada durant temps per la duresa que va significar. «Estem treballant en moltes alternatives. No serà una etapa de molts ports de muntanya, però algun segur que hi haurà».
 
Aquest any el Tour va ser protagonista amb el pilot al Principat durant tres dies, dos de cursa i la jornada de descans. A l’hora de fer valoracions del pas de la ronda gala Camp ja va indicar que l’objectiu el 2017 era portar la prova espanyola per continuar amb la política de promoció a través del ciclisme. «Sempre és una gran notícia que la Vuelta vingui a Andorra. Sabem que ha d’encaixar en el recorregut» i en aquesta ocasió han pogut fer-ho de nou, tot i que no ho fa com en anteriors ocasions després de superar l’equador de la prova, sinó que es produeix quan tot just arrenca, a la tercera etapa, fet que provoca que no sigui igual de decisiva que quan els Pirineus són jutges del títol. «Al ser de les primeres etapes no es decideix res com passa a les últimes, és evident, però tot i així no podem deixar escapar aquesta oportunitat. Si ens ho proposen, aprofitem l’ocasió i l’agafem. Ens equivocaríem si penséssim que no ens pot aportar res».
 
El retorn mediàtic de la Vuelta respecte al Tour no té res a veure, però des del Govern es valora que cada cop les audiències i l’impacte en els mitjans de comunicació són superiors. «És una competició que cada vegada té més seguiment, amb una gran història i que s’està fent gran. A més ho estan fent molt bé amb un tipus de recorregut que permet que fins l’últim dia hi hagi lluita per guanyar, el que capta l’audiència per l’emoció que es crea». Per tant, «estem encantats en afegir-nos al creixement de la Vuelta». A més a més és un element que va lligat de manera estreta amb la política promocional i turística que es realitza del país els últims anys: «Estem veient que aquesta aposta pel ciclisme de carretera que estem fent es trasllada després a la participació de corredors amateurs a les proves cicloturistes que es realitzen al país, on comproven que estan creixent cada any en participació. La Purito i la Volta als Ports cada vegada són més exitoses. Són vasos comunicants, perquè amb la presència del Tour de França o la Vuelta a Espanya a Andorra es mostra al país i vénen cicloturistes per fer els ports que tenim». També aporta el fet que vagi en augment el número de ciclistes professionals residents, que «parlen del país i del territori, i de les avantatges per entrenar-hi».

Només es coneixen alguns detalls del recorregut oficial definitiu 

Els aficionats al ciclisme hauran d’esperar-se fins el 12 de gener per tal de conèixer el traçat definitiu de la Vuelta. La presentació es portarà a terme al Palau Municipal de Congressos de Madrid , en una gala on es  donaran a conèixer tots els detalls de cadascuna de les 21 etapes de la 72a edició.
 
El retorn d’Andorra a la ronda espanyola és un dels pocs elements que es coneixen. Però només se sap que hi tindrà dues etapes, amb arribada i sortida, però no quin serà el relleu per on transcorrerà. Ni des de quin punt arribarà en la tercera etapa des de territori francès. Tampoc on finalitzarà la quarta, tot i que tot apunta que es produeixi a Tarragona o bé a Salou. Nimes és la ciutat que acull la sortida d’aquesta edició. En tota la història de la prova només s’ha iniciat des de fora del territori espanyol en dues ocasions. El 1997 va arrencar des de Lisboa (Portugal). L’última vegada va fer-ho des d’Assen (Holanda). La Vuelta no té la mateixa tradició en aquest aspecte que el Tour o el Giro d’Itàlia. La ronda gala s’ha iniciat des de l’estranger en 22 ocasions, mentre que la transalpina en dotze. També està confirmada la presència de l’Angliru, un dels ports més prestigiosos que han albergat la Vuelta. El pic asturià va estrenar-se el 1999, i va repetir experiència el 2000, 2002, 2008, 2011 i 2013. Es troba al tram final del recorregut i sí que serà decisiu de cara al mallot vermell de campió. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT