PUBLICITAT

Queixa al Govern espanyol per les resolucions de Catalunya

L’Executiu andorrà expressa el seu descontentament pel contingut de les dues resolucions

Els diputats de la CUP al Parlament català.
Els diputats de la CUP al Parlament català. | EL PERIóDICO
El Govern va informar que ahir va lliurar, a través de les vies oficials habituals, una nota verbal al Govern d’Espanya en relació a les resolucions 30 i 31 aprovades i adoptades pel Parlament de Catalunya, en la sessió del passat 6 d’octubre, en les quals es considera Andorra com un paradís fiscal, ja que pretenen evitar la contractació pública d’empreses que evadeixin impostos a Andorra i a no guardonar catalans que tinguin el domicili fiscal al Principat. La nota verbal té per objectiu lamentar el contingut de les resolucions, entenent que no es corresponen a la realitat del Principat.
El Govern ha fet arribar una nota verbal al Govern espanyol per expressar el seu descontentament per l’aprovació de dues resolucions del Parlament de Catalunya. Consideren que el seu contingut no correspon a la realitat d’Andorra respecte als compromisos adquirits amb la comunitat internacional en pro de la transparència i la cooperació en matèria fiscal.
En aquest sentit, la nota recorda que des del 2009 Andorra intercanvia informació a demanda amb aquells països amb qui té signat un conveni d’intercanvi d’informació, entre els quals Espanya. A més, a partir de l’any vinent entrarà en vigor l’intercanvi automàtic d’informació fiscal.
D’altra banda, el Govern assenyala que amb la introducció de l’IRPF el 2015, Andorra va culminar la instauració d’un sistema fiscal homologable que grava totes les rendes –de persones físiques i jurídiques– seguint els estàndards internacionals, fet que ha permès al Principat signar diversos convenis de doble imposició –entre els quals també Espanya, a banda d’altres països de la Unió Europea com França o Portugal.

àmpli suport / La resolució es va aprovar amb els vots favorables dels grups parlamentaris socialista, de Junts x Sí, Catalunya Sí que es Pot i CUP-CC. L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, és diputat al Parlament català per Junts x Sí i va votar a favor de la moció. En una entrevista al programa Fil directe de Ràdio Seu, Batalla va admetre l’error de vot, igual que va fer, en declaracions a EL PERIÒDIC, el diputat socialista i regidor urgellenc Òscar Ordeig. «Entenc que el bon veïnatge també es basa en què la legislació que aprovi un Parlament o un altre sigui respectuosa (...) i que estigui dins del marc internacional estàndard», va aclarir Batalla.
El diputat de Junts x Sí entén que «Andorra està molesta, i amb raó, perquè Andorra no és un paradís fiscal i jo crec que és bo poder fer una explicació d’això i com es pot resoldre. Ha estat una votació desafortunada fruit d’un error de base en considerar que Andorra és un paradís fiscal i no ho és, perquè ha fet tota la feina per complir amb els estàndards internacionals, ha firmat el Conveni de No Doble Imposició i, per tant, els punts aprovats són inadequats», va concloure l’alcalde.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT