PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dos residents detinguts en l’operació internacional ‘Gervais’

El Cos de Policia ha bloquejat 250.000 euros en diversos comptes i confiscat tres vehicles

Per EL PERIÒDIC

Els tres vehicles confiscats per la Policia d’Andorra en el marc de l’operació ‘Gervais’.
Els tres vehicles confiscats per la Policia d’Andorra en el marc de l’operació ‘Gervais’. | POLICIA D\'ANDORRA
La Policia d’Andorra ha detingut a dos residents en el marc de l’operació Gervais com a presumptes administradors d’una pàgina web de descàrregues il·legals d’àmbit internacional. Les operacions han estat realitzades en conjunt entre agents de la Policia d’Andorra i la Gendarmeria Nacional francesa. 
 
La primera detenció va tenir lloc en el marc de la Comissió Rogatòria Internacional (CRI) i va ser executada en territori nacional pels agents andorrans. El detingut era un dels dos líders de l’organització i suposadament responsable de l’àmbit tècnic i informàtic de la formació criminal. La segona detenció es va produir el passat dilluns en territori francès. Els agents van arrestar el segon líder d’aquest grup criminal que en principi s’encarregava de les finances de l’organització. 
 
Actuacions de l’operació / Segons ha detallat la Policia d’Andorra, «tot i no tenir els servidors informàtics al Principat, l’organització es coordinava tècnicament» des d’aquí, «i el benefici econòmic derivat de les seves actuacions també era dipositat a Andorra». En total, la justícia ha bloquejat uns 250.000 euros en diversos comptes bancaris del país. 
 
Per dur a terme les operacions d’investigació, els efectius de la Unitat de Grups Especialitzats (UGE), concretament del Grup d’Intervenció de la Policia d’Andorra (GIPA), van entrar a dos domicilis, situats en urbanitzacions de luxe d’Escaldes-Engordany, en «una operació ràpida i contundent que va evitar la destrucció de proves», segons ha puntualitzat la Policia. 
 
El Cos de Policia d’Andorra ha destinat a l’operació Gervais una trentena d’efectius de diverses àrees policials, entre UGE, guies canins de la Unitat de Seguretat Ciutadana i efectius de l’àrea de policia judicial i investigació criminal. 
 
En total, ha quedat comissat nombrós material informàtic, així com tres vehicles, dos d’ells de luxe i uns 10.000 euros en efectiu. La investigació continua oberta i, segons la Policia, «no es descarten noves detencions». 
 
Inicis de l’operació / La Policia d’Andorra i la Gendarmeria Nacional francesa van dur a terme el passat dilluns una operació conjunta arrel d’una denúncia cursada per l’Associació de lluita contra la pirateria audiovisual francesa (ALPA) l’any 2014 i la Societat d’Autors, Compositors i Editors de música francesa (Sacem). 
 
La denúncia va ser tractada pel Centre francès contra la Criminalitat Digital i la secció d’investigació de Tolosa. Els servidors de l’operació van ser trobats a Alemanya i Islàndia i, en total, s’ha procedit a la detenció de set implicats, que han estat localitzats a França i Andorra. 
 
El web intervingut, Zone Téléchargement, era un dels llocs de descàrrega directa més importants del món amb més de 140 milions de pàgines que registraven 3,7 milions de visitants per mes i 11.000 descàrregues per dia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT