PUBLICITAT

Andorra La Vella

Andorra rebrà 10.000 tones de residus per produir energia

Les excedències es destinaran a augmentar la producció d’energia elèctrica

Per M. S.

Marc Rossell i Josep Maria Tost signen l’acord de col·laboració entre el Principat i la Generalitat de Catalunya.
Marc Rossell i Josep Maria Tost signen l’acord de col·laboració entre el Principat i la Generalitat de Catalunya. | MARICEL BLANCH
El Govern d’Andorra va signar ahir un acord amb la Generalitat de Catalunya per tal de traslladar residus de l’abocador de Bellver de la Cerdanya al Principat amb la finalitat d’incrementar la producció d’energia. Així doncs, es traslladaran un total de 10.000 tones de residus des de la població catalana fins al Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) en una operació que encara es troba en fase de conclusió i que requereix la signatura d’un acord que garanteixi el correcte transport de les deixalles. 
 
A l’acte de signatura i presentació de l’acord van acudir el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell,el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó i l’ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio. Calvó va destacar que es tracta d’un acord que, més enllà de la voluntat de cooperació col·lectiva en relació a la bona gestió dels residus i a la correcta conservació del medi ambient, reforça la cooperació transfronterera entre dos territoris que ja col·laboren mútuament en aquest àmbit des de fa «molt de temps». De fet, aquest acord es remunta al que van signar ambdòs països l’any 2011 pel qual s’expressava la voluntat de reforçar les relacions en matèria de medi ambient i, en particular, de desenvolupar la cooperació en matèria de trasllat de residus.

Malgrat tot, no ha estat fins ara, després de cinc anys de negociacions i converses entre el Principat, Barcelona, Madrid i Brusel·les, que s’ha pogut concloure un acord efectiu.
 
Producció d’energia / El punt més important de l’acord resideix en l’augment de producció d’energia que protagonitzaran aquests residus, concretament a través de Ctrasa. La planta, que actualment injecta 14,16 GWh a la xarxa de distribució de FEDA (produïts amb la revalorització energètica de residus), i que representa un 2,42% del consum anual d’electricitat del país, augmentarà en 4GWh la seva producció i passarà a cobrir el 3% del consum anual d’energia del país.
Actualment, l’empresa de gestió de residus revaloritza cada any 38.000 tones de residus, que cobreixen les necessitats de 3.000 llars, mentre que el nou acord n’incrementarà el nombre de beneficiàries fins a les 3.800. 
 
1r trimestre / El transport dels residus començarà al llarg d’aquest trimestre i es farà amb «les garanties de trasllats de residus que es marquen des d’Europa», va assegurar la ministra de Medi Ambient. En definitiva, es tracta de les mateixes mesures que ja s’apliquen actualment amb l’exportació de residus cap a Catalunya, que es xifra en aproximadament unes 70.000 tones anuals. 
 
Alt Urgell / Segons Tost, les properes accions aniran destinades a arribar a un acord amb l’abocador de l’Alt Urgell, tal com el que s’ha fet amb el de la comarca de la Cerdanya. El representant català va destacar que aquest dipòsit de residus es troba a tocar de l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell i que la possibilitat de tancar-lo a través d’aquest tipus d’acords dotaria de «més seguretat» el trànsit aeri.
Malgrat tot, la quantitat màxima de residus que poden assumir les incineradores del Principat es fixa en 10.000 tones (així com també la quantitat màxima a exportar), que és el que assoleix l’acord signat ahir. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT