Gass el Periòdic d'Andorra
Publicitat

Notícia

Més seguretat en la pràctica de l’esquí de muntanya

Ski Andorra presenta una planificació dels espais i horaris més adients per practicar aquesta perillosa modalitat esportiva

Andorra, Neu, Esquí, Ski Andorra, Esquí de muntanya
Una màquina subjectada per un cable ‘troll’, ahir a les pistes de Pal. Autor/a: ANA / M.T.
La perillositat de la pràctica de l’esquí de muntanya va posar-se de manifest ahir durant la jornada tècnica que Ski Andorra va organitzar per donar a conèixer el treball menys visible de Grandvalira i Vallnord. El responsable de màquines de Pal, Josep Maria Gelabert,va explicar que l’element que genera més problemes de seguretat és el troll, el cable que subjecta les màquines trepitjaneu quan s’ha de treballar en pendents importants, amb una llargada de fins a 1.000 metres i poc visible per als practicants d’esquí de muntanya. El cable, a més, té 4,5 tones de força i queda molt tensat, de manera que les estacions senyalitzen els punts d’ancoratge que disposen per evitar ensurts i que no es tornin a repetir accidents mortals com el de gener del 2014. «Cada nit trobo una quinzena de persones pujant, els expliques que és perillós i no hi ha manera, diuen que la muntanya és de tots», va assenyalar Gelabert.
 
El president de l’entitat Joan Viladomat, va explicar que esperen finalment poder tenir enllestit un reglament abans que acabi aquesta temporada, que estan preparant conjuntament amb el Govern i amb la Federació de Muntanyisme. La solució passa per fer públic una planificació dels horaris i les pistes en què no s’estigui treballant amb màquines subjectades per cables, de manera que els practicants d’aquesta modalitat tinguin cada nit un espai on poder entrenar-se. La planificació, que es farà per temporada, es podrà consultar a la pàgina web de la FAM.
 
Viladomat va recordar que les estacions d’esquí tenen l’ús privatiu del terreny públic, i que per tant qualsevol altra activitat ha de ser compatible amb la dels dominis. A més, va assegurar que actualment podrien prohibir l’esquí de muntanya dins dels dominis esquiables, però que aposten per fer un reglament que els avali perquè la seva voluntat no és sancionar. «A tots ens agradaria que hi hagués autorregulació però s’ha demostrat que no funciona», va manifestar. 
Els responsables de les estacions, a més, demanen que es facin campanyes de sensibilització.
Publicitat

Comentaris

  • I per anar en bicicleta per carretera és farà un reglament? Que els esquiadors ens respectin deixant 1,5 m, això necessitem. I per les màquines que s'indiqui bé.

5 -10 -20 -tots
1


T'has de registrar per comentar les notícies o entra amb el teu usuari

Publicitat


Editorial

El pes de la llei contra els maltractadors d’animals

  • 0
Publicitat

Opinions

Més opinions


Publicitat

Entrevista

ROSARIO FLORES: «Compondre és màgic per a mi»

Rosario Flores Cantant

ROSARIO FLORES: «Compondre és màgic per a mi»
Publicitat

Monogràfic

especial Festa Major d'Escaldes-Engordany

especial Festa Major d'Escaldes-Engordany Descarregar PDF
Publicitat
Publicitat