PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Manuel Valls veu perillar el seu lideratge socialista

Benoît Hamon va superar el català a la primera volta

Per Marc Solanes

El candidat a liderar el Partit Socialista a les eleccions, Manuel Valls.
El candidat a liderar el Partit Socialista a les eleccions, Manuel Valls. | El Periòdic
Manuel Valls, el que semblava ser el candidat favorit per liderar el Partit Socialista, va perdre per una diferència de cinc punts percentuals la primer volta de les primàries del partit, superat per l’esquerrà Benoît Hamon. Així doncs, el polític català i principal hereu del projecte del fins ara president François Hollande (projecte del que ha estat Primer Ministre durant gairebé tota la legislatura, fins el moment de presentar-se a les eleccions) s’ha vist superat per un Hamon que ha imposat un discurs agressiu i captivador, especialment entre els joves dels nuclis urbans, que han vist en la seva proposta de garantir una renda mínima per a tots els francesos de 750 euros un bri d’esperança en el context de crisi i fractura social que viu el país.
 
Amb el 31% dels vots (pe 36% dels que ha obtingut Hamon), Valls passa a la segona volta de les presidencials, que se celebrarà el proper diumenge 29 de gener. Tan sols dos milions de persones van acudir a les urnes, unes xifres que se situen per sota dels 2,6 milions que ho van fer a la primera volta de les presidencials de 2011 i dels 4,2 milions de ciutadans que van decidir el candidat del centre-dreta el passat mes de novembre.
 
Hamon va aconseguir guanyar la jornada i situar-se com a nou favorit gràcies a un discurs trencador, amb un canvi de model econòmic més sostenible com a principal proposta política i amb un notable mobilització dels sectors més joves, que van inundar la seva seu de campanya en el seu discurs de victòria. A més, el polític compta amb el suport de Monterbourg, tercer classificat, que va demanar el seu vot als votants de cara a la segona volta. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT