PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vuit minideixalleries portàtils per als pobles més apartats

Educadors ambientals faran el porta a porta per fomentar el reciclatge

Per EL PERIÒDIC

La minideixalleria d'Escaldes-Engordany
La minideixalleria d'Escaldes-Engordany | El Periòdic
La Comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus (PNR) ha aprovat un projecte de minideixalleries mòbils que els comuns distribuiran amb l’objectiu d’arribar als pobles més apartats. En paral·lel, el projecte també inclourà la figura de l’educador ambiental de carrer, que visitarà diversos negocis i grans urbanitzacions per resoldre dubtes i fomentar la recollida selectiva.

La Comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus (PNR) es va reunir ahir per valorar les accions del PNR en el període 2017-2020. A la trobada hi van assistir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, representants dels cònsols, tècnics de la gestió de residus dels comuns, tècnics de Salut, membres de les associacions de defensa del Medi Ambient (Apapma i ADN) i de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis.

Un dels punts aprovats durant la reunió va ser la instal·lació, durant aquest 2017, de vuit deixalleries mòbils i punts d’informació. Els equipaments es repartiran per totes les parròquies i seran els comuns qui les aniran traslladant per diferents llocs per tal de facilitar la recollida selectiva als pobles més apartats. Les deixalleries recolliran fluorescents i bombetes, aerosols, olis vegetals, piles i bateries, radiografies, petits electrodomèstics, i tòners i productes d’informàtica.

Educadors ambientals / Paral·lelament a les deixalleries mòbils, el projecte s’acompanyarà amb la figura de l’educador ambiental al carrer, que visitarà productors singulars i comerços, així com farà porta a porta en edificis i urbanitzacions grans per arribar al màxim de gent possible segons informa l’ANA. Els educadors oferiran informació per afavorir la recollida selectiva, resoldran els dubtes que puguin tenir els ciutadans i repartiran tríptics i material de difusió.

La resta d’accions aprovades per la comissió per aquest any consistiran en enfortir la participació en la Setmana europea de prevenció de residus, elaborar un programa contra el malbaratament alimentari, fomentar l’autocompostatge als centres escolars, incrementar les recollides selectives dels grans productors, fomentar l’ús de les deixalleries i minideixalleries, i definir i implantar el model de recollida i gestió de la fracció orgànica.

Paral·lelament, es fomentarà la reutilització i el reciclatge tèxtil, es millorarà la gestió dels vehicles fora d’ús (VFU), pneumàtics i runa, també s’apostarà per millorar la gestió de dades i, finalment, s’estudiarà la possibilitat de calcular la petjada de carboni de la gestió actual de residus.

D’altra banda, la comissió ha aprofitat també per fer un balanç de la prova pilot d’autocompostatge, que es va fer el primer semestre del 2016 al Pas de la Casa i el segon semestre a Andorra la Vella. La prova ha obligat a descartar la màquina d’autocompostatge en alçada. Com a alternativa, s’ha proposat implementar la recollida de matèria orgànica als centres comercials. Aquesta és la via que s’estudiarà a partir d’ara.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT