PUBLICITAT

El TC avala l'assistència lletrada a tots els detinguts des de l'inici

  • L'organisme declara inconstitucionals articles i incisos del Codi de Procediment Penal
  • La mesura podrà fer-se efectiva des d'avui mateix, segons afirma el Col.legi d'Advocats
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Rascagneres saluda el president del Consell Superior de Justícia, Lluís Montanya Foto: TONY LARA

El Tribunal Constitucional (TC) va dictar sentència aquest 7 de setembre passat amb relació al conflicte per la presència d'assistència lletrada des del primer moment de la detenció. Segons el TC, són considerats nuls i, per tant, contraris a la Constitució andorrana, l'incís "al cap de 24 hores de la detenció" corresponent a l'apartat D de l'article 24 del Codi de Procediment Penal, així com els incisos "transcorregudes 24 hores de la seva detenció" i "transcorregut el termini de 24 hores a partir de la detenció" de l'article 25.1.

A la pràctica, aquest pronunciament del Tribunal Constitucional significa que declara inconstitucional el fet que el detingut no disposi d'un advocat des del primer moment de la seva detenció. En conseqüència, la Policia haurà d'avisar immediatament en el moment de l'arrest d'aquest dret a tots els detinguts.

La sentència es va fer pública ahir, tot i que es va resoldre el dimarts passat. Aquesta notificació arriba després que el Tribunal de Corts dictés, a final del mes de març d'aquest any, quatre autes demanant la intervenció del TC per considerar inconstitucionals els esmentats articles. L'argumentació es basava en l'article 10 de la Constitució (sobre el dret a un procés degut i a un judici just i equitatiu) i la recent jurisprudència del Tribunal dels Drets Humans sobre aquest punt. La sentència del Tribunal Constitucional també fa referència al pronunciament del Consell Constitucional de França, dictada el dia 30 de juliol passat.

SATISFACCIÓ DEL COL.LEGI
El Col.legi d'Advocats va mostrar ahir la seva plena satisfacció davant del pronunciament del Tribunal Constitucional. La decisió del TC afecta directament els processos suspesos que "han originat les quatre accions d'inconstitucionalitat" i, segons va explicar a l'ANA el degà del Col.legi d'Advocats, Jean Michel Rascagneres, "aquest termini no es pot aplicar i jo entendria que a partir de demà serà necessària la presència d'advocat des del primer moment de la detenció policial" va manifestar. El degà del col.legi hi va afegir que si no es fa així "ens trobaríem davant d'una nul.litat de la detenció policial o de les actuacions i interrogatoris fets durant la detenció policial".

El degà del col.legi va mostrar-se molt satisfet per la sentència, ja que "una vegada més" va declarar, "el Tribunal Constitucional dóna a la Constitució una interpretació progressista i de preocupació per la defensa dels drets fonamentals".

Amb la resolució del TC es posa punt final a una reivindicació històrica del Col.legi d'Advocats, i que l'actual Executiu sempre ha defensat que calia modificar. Aquest any, i partint de la trobada del mes de gener entre el cap de Govern i el col.legi, es van accelerar els esdeveniments. Ja al mes de febrer van iniciar-se les primeres peticions per part d'advocats de suspensió de vistes per manca d'assistència lletrada al detingut. Els lletrats sol.licitaven al Tribunal de no continuar amb les vistes, ja que va considerar no vàlides les declaracions que hauria fet el seu defensat al cos policial. En tots els casos el Tribunal va decidir continuar la vista, en espera de la decisió d'un organisme superior que dictés resolució.

Un cop sentenciada la obligació de tenir un advocat des del primer moment de la detenció, ara caldrà treballar en l'escull sempre destacat pel PS, el de la necessitat de disposar d'advocats de guàrdia les 24 hores del dia amb les implicacions econòmiques i organitzatives que això representa per al país. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT