PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un rendiment baix lligat a la manca de salut

El 20,83% dels menuts recollits en l’estudi ‘Infància en perill a Andorra’ presenten sobrepès o obesitat

Per E. G.

Un grup d’infants entra a l’escola.
Un grup d’infants entra a l’escola. | MARICEL BLANCH
El darrer estudi presentat per la psicòloga Magda Mata i la Fundació Julià Reig, Infància en perill a Andorra, recull un seguit d’àmbits referents als menuts d’entre 0 i 10 anys que es troben en situacions desfavorables al Principat. 
 
Malgrat que l’estudi s’ha fet públic recentment, les dades que es recullen en ell són dels anys 2013, 2014 i 2015. Tot i això, fa un anàlisi acurat i força representatiu de la situació actual dels infants en relació a la seva salut i educació, amb el propòsit de canviar la legislació i la normativa vigent per protegir més a la canalla en situació de perill i les seves famílies. 
 
En aquest sentit, el treball matisa que durant el curs escolar 2013-2014 el Servei de Salut Escolar va examinar a 2.139 alumnes, d’aquests 725 tenien entre quatre i cinc anys, 685 entre sis i set i 729 entre 11 i 12. Del total d’infants revistats, el 13,76% (147) patien sobrepès i el 7,07% (76) obesitat. 
 
Veient aquest fet, els realitzadors de l’estudi creuen que és «important tenir en compte aquesta variable de cara a poder promoure hàbits de vida saludable entre els més menuts». Una de les propostes seria realitzar més campanyes de prevenció a través de les escoles o centres sociosanitaris del país. 
 
L’estudi també analitza l’exploració de l’agudesa visual: dels infants examinats en els tres nivells escolars es va detectar un possible dèficit visual en 330 infants (un 15,35% del total), i es va confirmar «la sospita en un 84,62% dels casos». Per tant, «considerem aquesta variable important, atès que els problemes de visió en un infant poden derivar en fracàs escolar», segons detallen els realitzadors de l’estudi.
 
Pel que fa a l’estrabisme, el treball destaca que es van poder examinar 724 infants de quatre anys, i en 26 casos (el 3,59%) es va detectar aquest defecte visual. A més, del total d’aquesta canalla, disset (el 2,35%) van presentar un test d’estereòpsia negatiu, és a dir, no tenien visió binocular en el moment de la visita. 
 
D’altra banda, el Servei de Salut Escolar va realitzar proves auditives a 720 infants, i un 6,25% (45) van presentar un dèficit auditiu, dels quals 24 (el 3,33%) van mostrar dèficit bilateral. En relació al dèficit auditiu, els creadors de l’estudi creuen que aquestes mancances tenen «conseqüències» força negatives «sobre els resultats escolars dels infants». 
 
Finalment, durant el curs 2013-2014, dels menuts examinats (2.139), el 36,86% van presentar una o més càries en el moment de la vista i el 44,6% van presentar casos amb una possible maloclusió dental. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT