PUBLICITAT

La galeria Riberaygua fitxa Tinturé com a directora artística

  • L'exresponsable de l'Escola d'Art presentarà dimecres la nova temporada
  • Assumeix el càrrec amb la voluntat de "dinamitzar la sala i obrir-la a la societat"
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La nova directora de la Riberaygua en el seu hàbitat natural: envoltada d'art. Foto: TONY LARA

Poc li ha durat a Carme Tinturé la jubilació. El 3 de setembre sortia de l'Escola d'Art de la capital --per una porta més aviat falsa: recordem el serial del comiat, amb el rosari de declaracions i contradeclaracions a càrrec de la cònsol, Rosa Ferrer, i la mateixa Tinturé-- i dilluns que ve s'incorpora a l'equip de la galeria Pilar Riberaygua per assumir-ne la direcció artística. Un càrrec que s'ajusta com un guant a la seva trajectòria professional --des de mitjan any 80, al col.lectiu d'activitats culturals del Comú de la capital; com a responsable del Centre de Congressos, entre el 1990 i el 2004, i els últims sis cursos al capdavant de l'Escola d'Art-- i que, a més, tanca en certa manera un cercle que es va iniciar un quart de segle enrere: tal com recordava ahir la mateixa Tinturé, "vaig conèixer Pili Riberaygua des dels meus inicis al país, fa més de 30 anys, i ja vam estar a punt de treballar juntes quan ella va inaugurar la galeria Era Bauró, el precedent de l'actual sala. Aleshores no va poder ser". Tinturé s'afegeix a un equip que completen Jaime Ruiz, com a gerent, i Montse Montañez, a càrrec de funcions administratives.

Com a directora artística de la galeria, els seus objectius passen --deia ahir-- per "mantenir l'esperit de la fundadora, continuar la línia conceptual que ella mateixa va engegar, i recuperar els artistes clàssics de la casa que s'han perdut els últims anys". Una declaració de bones intencions on també hi tindran cabuda --atenció-- els artistes del país, els grans oblidats del circuit comercial local. De fet, la nova temporada de la Riberaygua --que es presenta dimecres-- inclou l'obra el fotògraf Pep Aguareles, que hi exposarà al primer trimestre del 2011. El fitxatge de Tinturé constitueix una de les escasses bones notícies que ha deparat el circuit artístic els últims mesos --juntament amb la inauguració, al novembre passat, de la galeria Ara Art-- i suposa una injecció de vitalitat i d'aire fresc en catatònic panorama artístic nacional. Només cal recordar que els dos últims cursos han tancat la paradeta fins a tres sales --Torrallardona, Art Centre i Art-Vall. La Riberaygua ha intentat posar al mal temps bona tela, i ha assajat iniciatives inèdites per obrir la galeria a la societat com ara treure l'art al carrer: de fet, la col.lectiva Ceci n'est pas une cremallera --amb obra de Gaset, Fleissig, Alonso i Lo-- es pot visitar encara fins a fi de mes al triangle que formen la plaça Benlloch, la Rambla Molines i la plaça del Poble de la capital.

UNA GALERIA VIVA
Aquesta serà precisament la línia que Tinturé s'ha proposat potenciar: "En l'actual context de recessió, una galeria ha de saber captar joves aficionats i convèncer-los que en una sala no s'hi entra només per comprar; ha de saber també estimular el col.leccionisme, i posar a l'abast del client firmes interessants a preus assequibles". La nova directora de la Riberaygua pretén, en fi, convertir-la en una galeria "viva, com ho havia sigut en vida de Pili, sense perdre de vista que les vendes són el que ens permeten sobreviure". Les armes per aconseguir-ho, en paraules del gerent, Jaime Ruiz, seran "l'arrelament, l'experiència i el coneixement dels actors artístics que aporta Tinturé". Veurem si n'hi ha prou per desafiar (i vèncer) als elements i a la crisi sempiterna que amenacen la supervivència del sector. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT