PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

ARCA impulsa una moció en defensa del creixement «rural integral»

L’associació vol canvis i s’oposa a la reducció dels ajuts Leader

Per EL PERIÒDIC

Programes Leader a Catalunya.
Programes Leader a Catalunya. | RÀDIOSEU
L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), que agrupa els Grups Leader d’arreu del país, vol introduir canvis en la proposició de llei de foment del Desenvolupament Rural Sostenible i l’execució del PDR 2014-2020 finançat per la Unió Europea, que el Parlament de Catalunya ha admès a tràmit. 
 
L’entitat, de la qual forma part el Consorci Alt Urgell-Cerdanya, està impulsant una moció –titulada Per un desenvolupament rural sostenible, integral i integrador– que introdueix canvis al text presentat inicialment, amb l’objectiu que tingui més en compte tots els actors necessaris en l’actual medi rural, segons informa RàdioSeu.
 
La proposició combina elements de reflexió de fons sobre les polítiques agràries, de reivindicació de la pagesia i el món rural, «del tot necessaris», i també els efectes de la retallada de fons imposada darrerament pel que fa a l’aportació de l’Estat Espanyol.
 
Alhora, ARCA i els Grups d’Acció Local de Catalunya mostren la «rotunda oposició a l’article 2.2, que planteja una reducció dels ajuts Leader al mínim (5%) dels fons Feader. Consideren que això «significaria fulminar, de facto, un programa de llarg recorregut que ha premés que els territoris poguessin decidir com enfocar el seu desenvolupament tenint en compte les característiques pròpies. 
 
En xifres totals, detallen, «suposaria perdre 21,46 milions d’euros per un programa que ja n’ha perdut nou entre el període passat i el vigent, alhora que ha ampliat el territori d’acció (de 490 a 556 municipis)». 
 
Durant el període passat, recorden, el programa Leader «va suposar la creació de 565 empreses, el suport en la millora o ampliació de 958 existents, la creació de 1.697 nous llocs de treball i la consolidació de 8.986 existents», essent «gairebé l’únic programa que, en temps de crisi, va poder donar suport  econòmic i tècnic a l’emprenedoria i a l’activitat econòmica dels territoris rurals».
 
Conscienciació / Amb la moció també és vol sensibilitzar institucions, organismes, grups polítics, empreses i persones sobre «la importància de la concertació territorial, la planificació conjunta i l’enfocament integrador que haurien de tenir les polítiques en els territoris rurals», tot «posant de relleu els valors intrínsecs del món rural, les dinàmiques que s’hi donen, les oportunitats i les amenaces i aquells elements imprescindibles davant qualsevol nou marc legal».
 
A grans trets, l’ARC considera que «després d’un any i escaig de vigència del Programa de Desenvolupament Rural (2014-2020), no és idoni tramitar una proposició de llei que esmeni el PDR vigent». 
 
De fet, adverteixen que «aquest fet podria contradir alguna normativa prevista pels fons europeus, fet que podria acabar comportant el bloqueig dels mateixos i, alhora, l’entorpiment del funcionament actual». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT