PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La limitació de paquets de tabac preocupa als comerciants del Pas

Liberals i SDP creuen que la proposta mostra un deteriorament de les relacions entre Andorra i França

Per ESTEFANIA GRACIA / E. JOVER MARTIN

Establiments i comerços al Pas de la Casa.
Establiments i comerços al Pas de la Casa. | MARICEL BLANCH
L’associació Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa (IP) mostra preocupació per la possibilitat que es limitin a dos els paquets de tabac que cada persona pot passar per la frontera francesa sense la necessitat de pagar drets ni taxes duaneres. Les alarmes han saltat després que un grup nombrós de parlamentaris francesos presentés, el passat 22 de febrer, una proposta de llei a l’Assemblea Nacional francesa demanant precisament aquesta limitació. 
 
Al respecte, l’impulsor de l’IP, Jean Jacques Carrié, va destacar ahir que –si s’arriba a tirar endavant la proposta– «estarem davant d’una mala notícia per al Pas de la Casa, ja que la gent que vingui al poble a comprar tabac es trobarà amb més limitacions i complexitats». Carrié va puntualitzar que malgrat que hi ha una intenció clara de treballar «perquè el Pas busqui altre vies complementàries al consum de tabac, hi ha molta gent que ve només a això. És cert que alguns es queden després a fer més compres i a dormir, però en un inici venen a comprar tabac».
 
Per tot això, Carrié va destacar que si s’implanta la limitació, els comerços del Pas es veuran afectats, i tot i que actualment no es pot establir «una xifra específica d’impacte, aquesta serà força gran». 
 
Reaccions dels grups / Liberals d’Andorra i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) coincideixen en el fet que la proposició de llei presentada mostra que les relacions entre Andorra i França s’estan «deteriorant» i que aquestes «no van tan bé com se’ns ha volgut fer creure», així com que dita proposta «no ajuda» a l’Acord d’Associació que s’està negociant amb la Unió Europea.  
 
En concret, el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va lamentar ahir el «fracàs» que estan tenint les «relacions diplomàtiques entre» ambdós països, posant com a exemple el tancament del consolat francès. Un fet que el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, també va lamentar, afegint que el Govern hauria pogut fer «alguna cosa per evitar la clausura».
 
Tanmateix, Naudi va comentar que malgrat que en un futur s’ha de procurar que el pressupost d’Andorra «no depengui tant del tabac, s’han d’aconseguir vies transitòries, i amb la proposició francesa no se segueix aquesta línia». 
 
D’altra banda, Demòcrates per Andorra va especificar que de moment no farà declaracions en relació a la limitació dels paquets de tabac, ja que no es vol valorar «iniciatives que sobiranament es puguin tramitar i debatre en el marc d’un altre parlament».
 
Pel que fa al Partit Socialdemòcrata (PS), va declinar la possibilitat de fer declaracions entorn al tema sense donar més explicacions. 

Uns diputats francesos proposen dividir per 10 les franquícies

Els diputats del Grup d’Unió de Demòcrates i Independents del Parlament francès han presentat una Proposició de llei per reforçar la lluita contra el comerç il·lícit dels productes de tabac, segons va informar ahir el diari Bondia. El text inclou un apartat específic dedicat al «cas particular d’Andorra» i proposa una reducció dràstica de les franquícies tabaqueres.

El text aclareix que com que Andorra no forma part de la Unió Europea la nova legislació (la Proposició de llei) no se li podria aplicar, i suggereix «adoptar un dispositiu particular per protegir el nostre país de l’excés d’aprovisionament de tabac que practiquen els fabricants de tabac andorrans». Per això, els diputats consideren que les franquícies s’haurien de rebaixar considerablement.

El text exposa les franquícies acordades per l’Acord Duaner de 1990: 300 cigarretes (un cartró i mig), o 150 purets, o 75 cigars, o 400 grams de tabac de picadura. La proposta francesa demana «dividir aquestes quantitats per 10 i que estigui prohibit per a qualsevol persona major de 17 anys de portar d’Andorra 40 cigarretes (dos paquets), o 15 purets, o set cigars o 40 grams de tabac de picadura».

Acord d’associació / La Proposició de llei francesa, que haurà de votar l’Assemblea Nacional, és totalment contrària a les aspiracions andorranes de mantenir l’Acord Duaner en el futur pacte que ha d’apropar, sense integrar, Andorra a la Unió Europea».

Andorra ha retornat la proposta sobre la lliure circulació de mercaderies enviada per Brussel·les el 14 de novembre del 2016 amb diverses modificacions que inclouen alguns dels articles més importants de l’Acord Duaner del 1990. El 24 de gener passat, el Principat va enviar la resposta amb el document revisat, on precisa que l’acceptació de reemplaçar l’Acord Duaner del 1990 per l’Acord d’Associació amb Europa «dependrà de les negociacions en els propers mesos dels règims aplicables en els productes de l’1 al 24». Andorra afegeix que «la unió duanera entre la UE i Andorra s’estén a tots els productes, excepte als productes dels capítols 1 a 24 del sistema harmonitzat que es defineixen a l’article 7». Un article que també inclou íntegrament el Principat i que reprodueix exactament els termes dels articles 11 i 12 de l’Acord del 1990.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT