PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els Cierco es consideren víctimes d’una conxorxa dos anys després

Molts dipòsits de clients de l’entitat financera encara continuen en situació de bloqueig

Per Marc Solanes / Lídia Raventós

Portes de la seu central de Banca Privada d’Andorra (BPA).
Portes de la seu central de Banca Privada d’Andorra (BPA). | Tony Lara
Dos anys després de la intervenció de BPA, el procés judicial encara no té una data definitiva, les tensions entre els dirigents de l’entitat i l’Administració continuen en el un moment de màxima crispació i molts dipòsits de clients encara continuen bloquejats a l’espera de que s’iniciïn les accions pertinents. En l’aniversari de l’inici del desmantellament de l’entitat, el Grup Cierco, conglomerat empresarial propietat dels màxims accionistes de l’entitat, continuen considerant-se víctimes de l’anomenada Operació Catalunya, que consideren una conxorxa contra ells que ha desembocat en una sèrie de denúncies per una sèrie «d’amenaces i coaccions» reiterades, així com també continuen denunciant que es tracta «d’una conspiració que pretén ocultar altres problemes o fer prevaldre altres interessos».
 
D’altra banda, els Cierco també van anunciar ahir la celebració de la primera reunió formal amb el representant del coprincipat episcopal, en la que els un dels seus dirigents va expressar el que considera «una aplicació inconstitucional» de la llei BPA, pel seu caràcter retroactiu, així com també van posar l’accent en «l’existència d’una sèrie de documentació que es van intercanviar» les autoritats andorranes, espanyoles i americanes abans i després del Notice emès pel FinCEN. A més, el comunicat també va anunciar la celebració d’una propera reunió «amb el Copríncep francès» per, també, transmetre-li les seves inquietuds. 
 
Els que eren els màxims accionistes de l’entitat també denuncien la falta d’investigació per part de la Batllia per aclarir els fets, així com la judicialització de missatges telefònics «sense cap contingut delictiu» que no han fet més que «rebaixar la credibilitat i la salut de la plaça financera». Pel que fa a la comissió BPA, manifesten que «segueix treballant a cegues i sense que les institucions que estan obligades a donar comptes de la seva actuació davant el Consell General ho estiguin fent». 
 
Cobraments foscos / En referència a l’auditoria practicada per PxC, el grup explica que «no ha permès fer evident cap anomalia que justifiqui la resolució del banc», i també es mostren consternats per les suposades comissions dineràries de clients foscos que segons el FinCEN haurien cobrat directius bancaris perquè «mai van existir». Reforcen, a més, la seva postura afirmant que la retirada de la sanció per part de l’organisme dependent del departament del Tresor americà respon a un intent «d’evitar donar explicacions per les accions que en el seu moment es van dur a terme». En referència a les accions legals obertes als Estats Units, els Cierco van anunciar que continuaran endavant per «demostrar el perjudicis ocasionats per les autoritats andorranes i espanyoles al banc» arran del Notice.

Cinca fa un balanç positiu i els grups recorden que no s’ha solucionat tot

El balanç del segon aniversari des de la intervenció de Banca Privada d’Andorra és desigual entre els grups parlamentaris i el Govern. Així, mentre el ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Jordi Cinca, considera que el cas està tancat malgrat reconèixer que encara queden aspectes per solucionar, en referència bàsicament a la renda variable que segueix estancada, els grups parlamentaris recorden que encara hi ha un procés judicial obert i que el cas ha provocat una mala imatge del país. Una afirmació que no comparteix Cinca, ja que assegura que internacionalment es veu «molt positivament la resolució que s’ha fet des d’Andorra del cas». 
 
Per la seva banda, el president del grup liberal, Josep Pintat, va opinar que «aquesta crisi ha deixat tocada l’economia, ha deixat tocats a molts particulars i Andorra ha quedat amb un procés judicialitzat que ha portat a la desconfiança política».
 
També en la mateixa línia es va expressar el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, que va recordar que «al cap de dos anys d’aquesta crisi encara continuen persistint molts dubtes i qüestions que no s’han clarificat». D’altra banda, el conseller socialdemòcrata, Pere López, va valorar positivament que la majoria de clients hagin recuperat els seus diners i que un percentatge alt de treballadors s’hagi reubicat però va lamentar que encara estigui bloquejada la renda variable, així com la mala imatge de país que s’ha donat a l’exterior. També va remarcar que «d’aquesta crisi immensa que després de dos anys encara en parlem dia sí i dia també calia treure tota una sèrie d’actuacions» que creuen que no s’han fet. «En aquest sentit, mostrem la nostra decepció amb el Govern i el grup majoritari perquè creiem que no han entès la magnitud d’aquesta crisi», va sentenciar. 
 
Finalment, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va considerar que «el grup principal de la crisi des del punt de vista de resolució al marge dels tribunals s’està solucionant amb uns criteris força idonis malgrat les dificultats». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT