PUBLICITAT

Buscant el perquè de la desafecció

  • Representants dels mitjans de comunicació aborden a la Casa de la Vall els motius que allunyen cada cop més la ciutadania de la classe política i les possibles solucions
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Èxit de participació Periodistes i assistents a la jornada, ahir. Foto: TONY LARA

La Casa de la Vall va acollir ahir, amb motiu del Dia Internacional de la Democràcia, una particular sessió, ja que els protagonistes van ser els periodistes, i no pas els polítics, com acostuma a ser habitual. L'objectiu era debatre sobre les causes del distanciament entre els polítics i els ciutadans, una temàtica sobre la qual els professionals del periodisme van oferir el seu punt de vista.

L'hermetisme, la confiança perduda, el clientelisme o el tacticisme de la classe política, entre d'altres, van sorgir com a alguns dels elements que contribueixen a la desafecció, així com la baixa representativitat a les urnes que es produeix a Andorra, la manca d'humanització dels representants polítics o l'ús d'un llenguatge poc entenedor.

Les propostes de solució, d'altra banda, van anar íntimament lligades a aquesta difícil connexió entre polítics i ciutadans i també a les opcions de futur per tal d'incrementar el cens electoral fruit d'una rebaixa del mínim d'anys per a obtenir la nacionalitat i els processos de participació ciutadana. En aquest sentit, la demanda d'una major transparència per part dels polítics, així com una major obertura del Consell General al poble van sorgir com a iniciatives, paral.lelament a una educació cívica lligada a una major tasca pedagògica. Fins i tot es va apuntar a la consecució de llistes obertes o a eleccions primàries en el sí dels partits per evitar aquest distanciament.

Àmplia representació

L'entramat de mitjans de comunicació va quedar àmpliament representat amb la intervenció d'Albert Roig (ANA), Marta Fernández (Bondia), Noemí Rodríguez (Cadena Pirenaica), Josep Anton Rosell (El Periòdic d'Andorra), Jaume Ramisa (Fòrum.ad), Èlia Orts (Més Andorra), Ricard Poy (Diari d'Andorra), Marisol Fuentes (Cadena Ser Andorra) i Almudena López (RTVA).

Al debat van participar nombrosos agents socials. Mentre que el president de la CEA, Xavier Altimir, va manifestar la seva "important decepció" amb els "interessos partidistes i particulars"1que, segons ell, regnen avui dia, la directora del mateix organisme, Mónica Codina, va dir que "ara no calen polítics, sinó ciutadans", una afirmació que va portar cua i on la majoria d'assistents van concloure que, evidentment, sí que calen polítics, tot i que aquests han de de ser o envoltar-se de bons gestors. El vicepresident de la FACA, Toni Corominas, va lamentar la "difamació" que pateix la federació "quan expressem la nostra opinió" o, el que és el mateix, la politització de l'organisme, una tendència que també va criticar Codina i que, segons ells, condueix a la desafecció. Opinions com la de Noemí Rodríguez van servir per clarificar com "cal fer un esforç per deixar de pensar que estar polititzat és una cosa dolenta".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT