PUBLICITAT

Salut realitzarà una enquesta per esbrinar les necessitats en salut mental

  • El treball de camp es durà a terme els pròxims mesos de novembre i desembre
  • A Andorra no es disposen de dades sobre la proporció de persones que pateixen trastorns mentals
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


16-09-2010bonet
La nova ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonetl. Foto: TONY LARA
Andorra disposarà d'un estudi que analitzarà les necessitats del país en l'àmbit de la salut mental. Així ho ha fet públic el Govern en un comunicat on explica que la realització de l’enquesta es durà a terme mitjançant un conveni establert entre el Ministeri de Salut, Benestar i Treball que coordinarà el projecte, la Fundació Aurora Fornés i Padreny que n’assumirà el finançament, i el Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans que realitzarà el treball de camp. L'objectiu és que un cop es coneguin les necessitats, es puguin posar en marxa les accions necessàries que permetin una atenció eficient i la reinserció i integració d'aquest col·lectiu a la societat.
L’estudi, avalat per l’Organització Mundial de la Salut, es fonamenta en L'enquesta de salut mental en població general: imatge i realitat que des de l’any 1997 es realitza, primer a França, i en una segona fase en diferents països d’Europa. Per fer l’enquesta s’estima que serà necessària una mostra aproximada de mil persones majors de 15 anys. El treball de camp es durà a terme els pròxims mesos de novembre i desembre.
L'enquesta diferencia dos eixos d’investigació, un socioantropològic i un epidemiològic. En el primer cas l'objectiu és la descripció de la representació mental que la població té sobre la malaltia mental, els malalts mentals i les diferents formes d’ajuda i atenció. En el segon cas, el que es pretén és obtenir una aproximació a la prevalença dels trastorns mentals en la població general.
A Andorra no es disposen de dades sobre la proporció de persones que pateixen trastorns mentals. Es pot tenir únicament informació sobre la població que acudeix al Servei de Salut Mental o als professionals de la psiquiatria o psicologia però se’n desconeix el diagnòstic. Així mateix molta patologia d’aquest tipus es tracta a la consulta del metge generalista o no és tractada atesa la manca d’informació de la població sobre la salut mental i l’estigma que encara comporta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT