PUBLICITAT

El reglament per protegir la capa d'ozó ja ha entrat en vigor

  • El text aprovat dóna compliment al Conveni de Viena i el Protocol de Mont-real
  • Les empreses que tracten substàncies perjudicials hauran de regularitzar la situació
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Vicenç Alay i el cap de Medi Atmosfèric, ahir. Foto: SFG

El Reglament sobre les substàncies que esgoten la capa d'ozó i sobre determinats gasos d'efecte hivernacle va entrar ahir en vigor, coincidint amb la celebració del Dia Internacional per a la Protecció de la Capa d'Ozó. Andorra va subscriure el Conveni de Viena i el Protocol de Mont-real, de prohibició de les substàncies que danyen la capa d'ozó, l'abril de l'any passat, de manera que el nou reglament ve a donar compliment als compromisos adquirits pel Govern en aquesta matèria. El text regula la producció, la importació, l'exportació, la posada al mercat, la manipulació, la recuperació i la destrucció de les substàncies que destrueixen la capa d'ozó, necessària per protegir el planeta de les radiacions solars.

A partir de l'aprovació del reglament, les empreses que tracten les substàncies regulades hauran de sol.licitar l'autorització pertinent abans del 31 de desembre i els materials perjudicials per a la capa d'ozó, que es poden trobar en aparells d'aire condicionat, en neveres i en extintors, entre d'altres, hauran de ser tractats com a residus especials, l'eliminació dels quals s'ha de fer sense alliberar les substàncies prohibides a l'atmosfera.

Segons va explicar ahir el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, el reglament recull les disposicions regulades al Conveni de Viena i al Protocol de Mont-real, dos textos de caràcter universal signats per tots els països del món. A banda de la regularització de les empreses abans de final d'any, el reglament estableix també que el seu personal es certifiqui en un termini de 3 anys.

Alay va aclarir que la majoria de mercaderies importades a Andorra procedeixen dels països europeus, entre ells Espanya i França, que també es regeixen pel Protocol de Mont-real. Per aquest motiu, aquests països ja actuen de filtre i, per tant, fa anys que les mercaderies importades estan lliures de substàncies perjudicials per a la capa d'ozó.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT