PUBLICITAT

Andorra La Vella

El Govern signa l’acord de donació a l’Arxiu del fons Isabelle Sandy

La col·lecció conté documentació personal, mecanografiats i contractes d’edició i de l’escriptora

Per EL PERIÒDIC

Gelabert i Chevalier signen el conveni de donació, ahir.
Gelabert i Chevalier signen el conveni de donació, ahir. | SFGA / JAVILADOT
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el professor Jean-Claude Chevalier van signar ahir el contracte de donació a l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) del fons Isabelle Sandy (1884-1975) per part de Chevalier, especialista en l’obra d’aquesta escriptora francesa.
 
Chevalier ja va lliurar a l’ANA el 24 de març del 2016 el fons de documents, objecte de la signatura d’aquest divendres, que formen part del llegat de Sandy, de l’any 1884 al 1975, i que van ser recuperats pel professor els anys 1970 i 1989. 
 
El fons / Es tracta d’un fons compost per documentació personal de Sandy (correspondència), contractes d’edició, originals manuscrits i mecanografiats entre els quals destaquen el d’Andorre ou les hommes d’airain; originals manuscrits de poemes, de cròniques periodístiques i literàries de l’autora, llibretes amb esborranys de contes, fotografies familiars i llibres editats per l’autora. 
 
Ambdues parts reconeixen el valor cultural i per a la investigació, en general, de la documentació objecte d’aquest contracte de donació. Es valora l’interès públic col·lectiu que té aquest bé documental i es considera convenient i necessari fer-ne el lliurament al Govern, amb destí a l’Arxiu Nacional d’Andorra, per tal de garantir la seva conservació i divulgació entre els investigadors i la societat en general.
 
Amb l’ingrés d’aquest important fons, l’Arxiu completa la documentació relativa a Sandy de què ja disposava amb la cedida el 2001 per Daniela Sirès, centrada en la realització de l’adaptació cinematogràfica de la novel·la Andorra o els homes d’aram (1942), i el dossier sobre el litigi que va tenir lloc entre Sandy i Emile Couzinet (Burgus Film), productor i director. Es completa també el conjunt d’obres de Sandy conservades per la Biblioteca Nacional d’Andorra. 
 
L’Arxiu procedirà a l’organització, restauració i reproducció dels dos fons per posar el fons documental a la disposició dels investigadors i del públic en general i per divulgar-lo. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT