PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’acolliment familiar es converteix en una prioritat per a Afers Socials

L’interès del Govern en aprofundir en aquesta matèria coincideix amb un ‘overbooking’ d’infants a la Gavernera

Per Iván Moure

La directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, i el director de l'IEA, Jordi Guillamet, fan entrega del xec.
La directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, i el director de l'IEA, Jordi Guillamet, fan entrega del xec. | ANA
El Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior va fer pública ahir la seva intenció de donar prioritat al tema de l’acolliment familiar. És per això que la cartera que encapçala Xavier Espot s’ha aliat amb la Fundació Jacqueline Pradère en un conveni de caràcter indefinit que busca promoure accions i conscienciar la població perquè s’animin a acollir nens. Tot això enmig d’una coincidència, i és que la Gavernera compta actualment amb 29 infants –la xifra més alta dels últims anys– quan el centre té capacitat per a uns 25.
 
Espot assegura que no deixa de ser casualitat el contrast entre l’overbooking i aquesta nova acció del Govern. Que una cosa no és conseqüència de l’altra. Però que en tot cas, per solucionar la situació, «temporalment hem buscat altres espais per donar cabuda a tothom» i que el nombre va canviant continuament.
 
Més activitat preventiva / La causa de l’augment de nens en situació de risc també la vincula Espot a que el Govern també està treballant més en l’activitat preventiva. És tot un efecte dòmino. «Analitzem a fons més famílies i si detectem un mínim indici de risc derivem l’expedient. Això vol dir que en tracte més, però el canvi es deu a que abans, per ingressar a la Gavernera calia més temps per ingressar i era un procés més complex que també provocaven una tardança que en moltes situacions generaven situacions irreversibles entre l’infant afectat i la seva família. «Actuant a l’inici genera més expedients però també fa que aquesta problemàtica es millori. «Si reduïm el número de nens acollits, el que estem fent haurà valgut la pena», sentencia el ministre.
 
Adoptar no és per a tota la vida / Potser la falta d’informació fa que moltes famílies potencialment predisposades a acollir infants a casa seva no ho acabin fent. Els tipus d'acollides, per exemple. Perquè algunes són de llarga durada però hi ha d’altres per períodes més curts, de fins un màxim de dos anys, i d’altres ocasionals, per als caps de setmana i vacances. L’altre problema potencial per a les famílies és la falta de recursos econòmics. Però Espot va deixar clar que el Govern «rescabala» les famílies perquè això no els suposi cap cost. Tot és més fàcil del que sembla per donar una llar estable a aquells que no la tenen.


Donació dels 750 euros del premi pirene a ‘estat natural’

q L’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) i Crèdit Andorrà, coproductors d’Estat Natural, una sèrie audiovisual a través de la qual es dona a conèixer la riquesa del medi natural andorrà i que ha estat guardonada amb un accèssit en la 21a edició dels premis Pirene de periodisme interpirinenc, van fer ahir el lliurament de la dotació del guardó al Centre d’Acolliment d’Infants i Joves La Gavernera. El programa de reportatges va ser premiat amb 750 euros, en la categoria de mitjans audiovisuals. A la fotografia, La directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, i el director de l’IEA, Jordi Guillamet, fan entrega del xec.
PUBLICITAT
PUBLICITAT