PUBLICITAT

Patrick Garcia: "El PRA no farà res si l'acaben liderant els mamuts de sempre"

IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Gesticulant Garcia durant l'entrevista amb EL PERIÒDIC. Foto: ORIOL LLAURADÓ

L'exlíder de Renovació Democràtica, Patrick Garcia, està apartat de la primera línia política des de fa gairebé dos anys. Es va implicar en Andorra pel Canvi, però desavinences amb altres parts de la plataforma van motivar la seva sortida. Dos anys després, trenca el seu silenci sobre la situació política.

--Vostè es va descavalcar d'ApC a l'últim moment. ¿Com ho veu amb la distància?

--En aquell moment a mi se'm va fer una proposta i, de cop, aquella proposta va desaparèixer i vaig decidir fer un petit pas enrere...

--¿La proposta era liderar ApC?

--Si, efectivament. Ja vaig dir que si jo no era prou aglutinador no hi seria. Diverses persones no van voler que fos Patrick Garcia perquè sóc massa independent.

--¿ApC ha estat la plataforma del consens de què es parlava?

--No, al final s'ha demostrat que era un bluf. Jo vaig sortir d'ApC, però puc opinar com a ciutadà i dir el que m'agradaria que ApC hagués estat. M'hagués agradat un projecte més aglutinador, amb voluntat de fer una oposició més constructiva. No és que ApC s'hagi quedat a mitges, és que s'ha quedat en una desena part, i amb la de diners que s'hi van invertir el resultat és molt petit.

--¿Podia haver fet uns resultats electorals millors dels que va fer?

--Si la plataforma s'hagués enfocat d'una altra manera el resultat hagués estat millor. Ja abans de les eleccions la proposta d'ApC havia deixat de ser interessant i si van acabar fent tres consellers va ser per la gran despesa en màrqueting.

--Quan va anar a votar l'abril de l'any passat ¿quina era l'opció més bona o la menys dolenta?

--Qui era el menys dolent s'ha vist amb el resultat. Cap de les tres forces que avui estan al Consell no era el que el país necessitava: El PS era el partit més estructurat i ho continua essent, diguin el que diguin, perquè ni ApC ni CR estan estructurats, ni a nivell parroquial ni nacional. Es fa difícil parlar de sigles quan, de fet, l'únic partit que té unes mateixes sigles a totes les parròquies és el PS, els altres dos no deixen de ser plataformes a les quals s'han ajuntat grups parroquials. Jo tinc molt bona relació amb gent d'ApC d'Encamp, i a d'altres parròquies la meva relació serà millor amb persones de CR. És per tot plegat que penso que si a ApC hi hagués hagut un altre líder s'hauria pogut aglutinar molt més.

--¿Realment creu que el defecte d'ApC és Eusebi Nomen?

--No, això seria massa reduccionista. Nomen és el resultat d'un procés: si ell és qui lidera la plataforma és perquè tota la resta no ha funcionat bé i no s'han fet bé les coses. I quan dic que les coses no s'han fet bé m'hi incloc: tampoc no les devia fer bé les coses els mesos que hi vaig ser.

--Veient on estava RD i on està ara. ¿Valia la pena trencar amb el PS?

--Això ho haurà de demanar als membres de Renovació Democràtica, jo ja no sóc ni militant. No vull dir que em sigui igual el que passi amb RD, perquè vaig ser un dels fundadors, però no hi puc fer res.

--Si fos president de RD ¿el partit encara estaria dins ApC?

--En primer lloc, si jo fos president de RD, ApC no s'hauria fet com es va fer i seria molt més àmplia del que ha estat. Renovació Democràtica era molt gran i ara és molt petit.

--Si amb el PS no hi vol tornar i ApC no li agrada ¿hem d'entendre que simpatitza amb el PRA?

--Sobretot simpatitzo amb moltes de les persones que estan involucrades amb el projecte, perquè són persones amb els que vaig fer política fa temps. A mi em serà molt més còmode fer política amb Gilbert Saboya o Ladislau Baró i altres membres de l'antic Agrupament Nacional Democràtic, el Partit Demòcrata o el Centre Demòcrata Andorrà, perquè tots som fills de la Constitució. Políticament m'agrada més el social liberalisme que no pas cap altra postura, perquè és la més realista, i per ara el PRA és el que més s'hi acosta.

--¿I el PRA serà social liberal o acabarà escorat a la dreta?

--Depèn de qui el lideri. Si continuen volent-lo liderar els mateixos que ho lideraven tot abans no farà res. Hi ha tota una sèrie de gent que ha de quedar-se a casa, que porten 20 anys podrint la política...

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT