PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Capesa troba una nova captació d'aigua capaç d’abastar el 30% d’Escaldes

Es tracta d’un filtre natural a la conca de la muntanya per sobre d’on s’han construït els dipòsits nous

Per Iván Moure

Un pla general de la zona on hi ha els nous dipòsits –i on s’ha trobat el filtre d’aigua–, mentre s’estaven construint, al juny de l’any passat.
Un pla general de la zona on hi ha els nous dipòsits –i on s’ha trobat el filtre d’aigua–, mentre s’estaven construint, al juny de l’any passat. | El Periòdic
La Companyia d’Aigües Potables d’Escaldes-Engordany (Capesa) ha trobat una captació nova d’aigua, un filtre natural que surt de la conca de la muntanya que hi ha per sobre d’on estan els nous dipòsits i prou  gran com per abastar el 30% de la població d’Escaldes-Engordany.
 
Fa dos estius –i també el de l’any passat– que la parròquia que dirigeix Trini Marín va viure els episodis de talls d’aigua que procedien del riu Madriu, l’única font d’abastament que hi ha fins ara i que, de fet, és suficient perquè la població no torni a quedar-se sense aigua a casa durant unes quantes hores gràcies a la construcció dels dos dipòsits que van requerir una ampliació de capital d’1,3 milions d’euros. Sembla que amb la nova captació, Escaldes no només tindrà més autonomia, sinó també seguretat. «La terbolesa és molt baixa. Molt menor d’un NTU», explica Eduard López donant èmfasi a aquest aspecte que va ser clau per decidir els talls l’aigua. 
 
El director de la companyia explica que van descobrir aquest filtre natural mentre es construïen els nous dipòsits: «Venia molta aigua del darrere. Com això era continu vam decidir drenar aquesta aigua cap al riu Valira. Posteriorment vam donar un segon pas i vam procedir a la seva anàlisi i el resultat ha estat satisfactori». 
 
La companyia escaldenca va decidir posar-se en contacte amb el cap de Salut Alimentària del Govern, Josep Casal, per fer-li saber d’aquest descobriment i ell mateix va anar a veure in situ la nova captació i va veure que tenia futur com a font d’abastament humana d’aquest bé bàsic.
Allò va esperonar Capesa a tirar el projecte endavant; la companyia escaldenca va anar destinant petites partides en diverses actuacions, com ara una mina de captació, un recollidor, analítiques per veure la potabilitat de l’aigua, geologia, formació de perímetres de protecció o diverses canonades. La factura ha anat pujant fins arribar a «prop dels 80.000 euros», va apuntar López. 
 
López va explicar ahir a EL PERIÒDIC D’ANDORRA  que aquesta és una de les inversions més importants de Capesa ara mateix. És per això que el dijous a la nit, en assemblea general ordinària, es va aprovar un benefici de 133.000 euros corresponent a l’exercici del 2016 –més d’un 30% més que el 2015, que van ser 88.000 perquè es van fer descomptes a causa de la torrentada– que s’enviarà al fons de reserva, amb el qual es continuarà pagant tot el que calgui per poder continuar treballant amb aquest filtre natural.
 
Autorització a finals d’any / Si els timmings sobre els passos a fer es respecten, Capesa ja podria obtenir l’autorització del Govern per fer servir aquesta alternativa a finals d’any. «Estem preparant un dossier que entregarem a l’octubre o el novembre». Si tot va bé, serà una realitat a principis del 2018.


No a l’ampliació de capital que obligarà a demanar un crèdit

L’assemblea general ordinària de la Companyia d’Aigües Potables d’Escaldes-Engordany (Capesa) havia de donar pas a una extraordinària en funció d’una ampliació de capital que s’havia de decidir. Però va sortir que no.
 
La intenció era augmentar en 30.000 el número d’accions per passar a tenir-ne de 150.000 a 180.000 i arribar a un capital d’1,3 milions d’euros, però calia l’aprovació del 50% dels accionistes i tan sols es va arribar a prop d’un 20%. Insuficient. «Vam anunciar que hi havia assemblea fent el porta a porta i d’altres accions però va faltar molta gent i el quòrum no va ser possible», va assenyalar Eduard López amb to de resignació. Cal recordar que cap accionista pot tenir més del 2% de les accions –que vindrien a ser unes 3.000– i n’hi ha uns 835.
 
El no a l’ampliació no farà modificar els plans de Capesa. Si no s’ha pogut fer l’ampliació de capital, la companyia té clar que demanarà un crèdit. «Ja tenim dues polisses amb dues entitats bancàries diferents i hem d’estudiar la fórmula per obrir aquesta tercera, però és viable i així ho farem», va avançar el màxim responsable de Capesa.
 
D’altra banda, durant l’assemblea també es va dedicar un capítol a les eleccions del Consell d’Administració. Només es va presentar una candidatura, que va ser la de López i el seu Consell d’Administració, que completen Josep Pubill, Josep Santuré, Òscar Ruiz, Antonio Moreno i Antonio Manzana. Tot i que no hi havia cap altre llista alternativa, López va assegurar ahir que el seu equip havia rebut «un 18% de vots» del total de les accions i que per tant, segons va deixar clar, «no guanyem per descart». Això sí, la seva llista la va presentar sense càrrecs, que es decidiran en el pròxim Consell d’Administració. Segons els estatuts, la cúpula de la companyia també ha de tenir dos representants del Comú d’Escaldes, que a la darrera legislatura de López eren el cònsol menor, Marc Calvet, i el conseller Jordi Vilanova. «Jo he demanat que siguin els mateixos», va comentar el dirigent de Capesa.
 
Una altra de les notícies que López va aportar ahir és que a partir d’ara continuarà la seva tasca però amb una remuneració. Des d’ara té contracte fix, tot i que ell mateix es va encarregar de recordar: «Hi ha qui no li agrada, però és just. Quan no cobrava ningú en deia res». H

PUBLICITAT
PUBLICITAT