PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Les obres de restauració de la Catedral de la Seu han finalitzat

Durant els treballs es van descobrir restes dels segles V, VI i VII

Per EL PERIÒDIC

Obres de restauració a la Catedral de Santa Maria d’Urgell.
Obres de restauració a la Catedral de Santa Maria d’Urgell. | BISBAT D\'URGELL
Les obres de restauració que s’han dut a terme durant l’últim any a la Catedral de Santa Maria d’Urgell s’inauguren avui. Les obres de restauració han suposat una inversió de 685.911 euros, i han estat finançades pel Ministeri espanyol d’Educació, Cultura i Esports, a través de la Direcció General de Belles Arts i Patrimoni Cultural.

Els treballs han consistit en la reparació de les àrees que havien quedat malmeses pel pas del temps i per l’aigua, la regeneració d’espais afectats per les humitats i ha permès descobrir. Durant la millora dels drenatges de les parets exteriors, s’han descobert les restes d’estructures antigues datades entre els segles V-VII que els arqueòlegs conclouen que pertanyen a la primera catedral.

Durant les excavacions, es van identificar diversos nivells arqueològics i dues estructures, que els arqueòlegs Òscar Augé i Walter Alegria daten, segons els materials ceràmics que s’hi associen, entre els segles V-VII. Destaquen les restes d’una estructura semicircular tallada per la fonamentació de la Catedral actual, que podria tractar-se de restes vinculats al primer temple paleocristià del segle VI.

Durant aquests mesos s’ha realitzat, la restauració i neteja de diverses àrees del claustre, la reparació de les cobertes; l’adaptació a la normativa d’alguns trams de instal·lació elèctrica; el tancament amb vidre transparent de la zona externa de l’absis per permetre la contemplació de l’espai sense haver de sortir a l’exterior, i la reparació i sanejament de la pedra en diverses àrees.

Al claustre, s’ha dut a terme la restauració dels elements escultòrics i la neteja de les parets, especialment a la zona de la porta romànica d’accés a la Catedral des del claustre. A les cobertes, s’han fet diverses actuacions de millora, com el canvi de la disposició de les bigues per millorar els suports de l’estructura de la coberta i la desinfecció i tractament de la fusteria del ràfec de la coberta de l’església de La Pietat. També s’ha reparat la coberta de Sant Miquel, ja que en alguns trams estava en mal estat i provocava filtracions.

A la torre de Sant Just, on hi ha els mecanismes hidràulics que dirigeixen el so de les campanes al migdia, s’han fet revestiments per evitar la filtració d’aigua i s’ha recuperat un arc ocult en reparar uns envans interns, i a la torre de Sant Salvador s’ha modificat la disposició de l’escala d’accés a la torre per millorar la seguretat i s’ha impermeabilitzat la coberta superior.

Les obres han estat dirigides pels arquitectes Lurdes Espar i Àngel Tuset i l’arquitecte tècnic Isidre Domenjó. El coordinador de la restauració ha estat Roger Xarrié.

L’acte d’inauguració de les obres de millora està previst a partir de les 12 del migdia a l’església de Sant Miquel.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT