PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Corts extradeix un resident espanyol que va abusar de la seva filla

La defensa ha presentat un recurs al Tribunal Superior

Per Núria Segura Insa

La sala d’espera de la seu de la Justícia.
La sala d’espera de la seu de la Justícia. | Tony Lara
El Tribunal de Corts va ordenar recentment extradir un resident espanyol que va abusar de la seva filla al Principat, per la qual cosa la justícia espanyola l’ha condemnat a 14 anys  i mig de presó. Tot i que els delictes es van cometre a Andorra,  el cas es va jutjar a Espanya perquè tant l’agressor com la víctima són d’aquesta nacionalitat.
 
En concret, l’home va ser detingut el 10 d’abril al Principat per petició de la justícia espanyola, que el va condemnar per perpetrar tocaments a la filla en reiterades ocasions. Durant el judici, que es va celebrar a finals de juny, l’acusació va demanar la seva extradició ja que va considerar que es compleixen els requisits per poder-lo entregar a la justícia espanyola, ja que el delicte està tipificat en els dos països. 

Ara bé, la defensa del penat, que té 45 anys i viu al Principat des del 2003 on treballa al sector de la restauració, va assegurar que el seu client és innocent del delicte major continuat de delicte sexual a una menor de 14 anys. Per tant, va argumentar que no se’l pot extradir. A més, va exposar que en els tribunals espanyols només es va tenir en compte la versió de la menor. D’altra banda, el condemnat ha presentat un recurs d’empara en el Tribunal Constitucional d’Espanya. Per això, la defensa va demanar a Corts que no dictaminés sentència fins que es resolgués el recurs. 

No obstant això, Corts va veure indicis que existia el delicte i, per això, va donar llum verd a la seva extradició el passat 14 de juliol, segons ha pogut saber EL PERIÒDIC. Malgrat això, la defensa segueix apel·lant a la innocència del seu client i, per aquest motiu, ha presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia.  

Rebaixa de condemna / En un primer moment l’home va ser condemnat per l’Audiència Nacional a més de 23 anys de presó, una pena que el Tribunal Suprem va rebaixar nou anys i va quedar en els 14 i migs actuals. Al detall, l’Audiència Nacional va considerar que l’individu era autor de cinc delictes d’abús sexual. En canvi, la segona instància va valorar que es tracta d’un sol delicte però continuat en el temps. El Tribunal Suprem va prendre la decisió després que la defensa presentés un recurs de cassació. 
 
Segons recull la sentència del Suprem, la nena vivia en un centre social sota la tutela de la comunitat de Madrid, ja que la mare era alcohòlica i la maltractava. Llavors, quan la menor  venia al Principat a visitar el seu pare en estades llargues com les vacances d’estiu o Setmana Santa és quan el condemnat va perpetrat les agressions.  El primer cop que l’home va abusar de la menor aquesta tenia set anys i es trobava a la seva habitació. Llavors el pare va entrar a l’estança, on li va realitzar diversos tocaments a la vagina. Dos anys després, durant les vacances de Nadal i Setmana Santa, el penat va obligar a la nena a masturbar-lo en tres ocasions i en una altra ocasió a fer-li una fel·lació. En tots els casos, el penat la va amenaçar de  pegar-la si ho explicava. Arran d’això, la nena va intentar suïcidar-se en reiterades ocasions i va requerir tractament psicològic. 
 
D’altra banda, arran d’uns informes mèdics elaborats el 2014, quan la nena es va atrevir a denunciar-ho, els tribunals espanyols van considerar que no  hi havia indicis que hagués patit diverses violacions per via anal o vaginal, tal com va relatar la menor.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT