PUBLICITAT

Ultimàtum de Nomen: govern d'unitat o eleccions anticipades

  • El líder d'ApC deixa de banda la negociació del pressupost 2011 i insta Bartumeu a l'entesa
  • El cap de Govern, disposat a esgotar totes les opcions fins que el Consell voti els comptes
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, instants abans de comparèixer davant els mitjans de comunicació, ahir a la tarda. Foto: ANA / M. T.

O Jaume Bartumeu forma un govern d'unitat amb CR i ApC, o Andorra haurà d'afrontar unes eleccions anticipades. D'aquesta manera queda el panorama polític després que el líder de la plataforma, Eusebi Nomen, que ahir estava cridat a presentar propostes alternatives per seguir negociant les línies mestres del pressupost 2011, fes un gir polític de 180° a mode d'ultimàtum, situant el debat en el mateix estadi que ho estava ara fa un any, amb un resultat que tothom coneix: la no aprovació dels comptes.

A la sortida de la reunió entre el Govern, grup socialdemòcrata i grup d'ApC, Nomen va manifestar que la seva prioritat ja no era ara seguir negociant els comptes --on, per cert, discrepa profundament en la quantificació del dèficit i la manera d'afrontar-ho-- sinó confiar en què el cap de Govern s'entengui amb dues forces el programa electoral de les quals dista molt del defensat pel PS. Bartumeu va deixar clar que la prioritat de l'Executiu és enllestir un Projecte de llei de pressupost abans de que finalitzi l'octubre i que, en aquest sentit, el Govern no renunciarà a la defensa de l'Estat del Benestar com a principal compromís amb la majoria de l'electorat.

Bartumeu va mostrar la seva sorpresa pel dràstic canvi en la negociació i va manifestar que "l'escenari en paral.lel" que s'obre a partir d'ara compta amb el compromís socialdemòcrata de cercar novament un govern d'unitat nacional. De fet, tot i que la visió més clara ahir apuntava a la dificultat d'un procés que en un any ha estat impossible i la conseqüent convocatòria d'eleccions anticipades, el líder del PS va constatar com abans d'arribar a aquest extrem, s'esgotaran totes les vies possibles a l'abast del Govern.

L'ÚLTIM EXTREM En aquest sentit, Bartumeu va afirmar que, davant el nou escenari, l'Executiu manté la ferma voluntat d'esperar a la votació, en el sí del Consell General, del Projecte de llei de pressupost 2011. En cas que en aquell moment no s'assoleixi una majoria favorable al text, es convocarien automàticament les anticipades.

Després de l'ultimàtum d'ApC, de difícil resolució després de la evident manca de sintonia entre la plataforma i el PS, Bartumeu podria haver convocat els comicis avançats, però aquesta no va ser l'opció escollida. "Si pesés més la voluntat de resoldre la situació amb anticipades, ja s'hauria fet", va resumir, mostrant d'aquesta manera la predisposició a l'entesa amb CR i ApC.

Bartumeu va reconèixer com, en cas que l'entesa a tres bandes sigui impossible, l'Executiu intentaria un govern de coalició amb ApC. Davant les possibles visions que la ciutadania pugui fer d'aquesta difícil situació, el socialdemòcrata va defensar que "si algú vol marejar la perdiu, nosaltres no ho estem fent", fins el punt que després del gir que ahir va prendre la negociació es va procedir instantàniament a trucar el líder dels reformistes, Joan Gabriel, "per explorar aquesta possibilitat".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT