PUBLICITAT

L'oracle del Delfos

  • Saboya apel.la als "mandats" sorgits de les reunions a l'hotel escaldenc l'hivern passat que propugnaven un partit que superés l'actual coalició
I. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pitonisos Els reformistes reunits al Delfos, l'hivern passat. Foto: TONY LARA

A un aficionat a la semiòtica no li hauria passat per alt que la roda de premsa de Sangrà i Saboya d'ahir va tenir lloc a la seu de Nou Centre, que no és altra que l'antiga seu del Centre Demòcrata Andorrà, com encara es llegeix al cartell de l'entrada. La presentació del manifest a l'agost va tenir com a escenari la seu del Partit Liberal. El canvi de decorat reflecteix a la perfecció el distanciament cada cop més evident entre els nostàlgics del PLA --i altres reticents-- amb els impulsors del nou projecte.

Sangrà i Saboya li van treure ferro a la qüestió del lloc escollit per a la roda de premsa: Van explicar que a l'agost l'havien fet a la seu del PLA --la seu de CR, segons van precisar-- i que tornarien a aquell local. Però el simbolisme del canvi de seu se non è vero è ben trovato i amb això ja n'hi ha prou, perquè l'experiència demostra que en política qualsevol combat contra les aparences és sempre en va.

La presentació del manifest a l'agost va ser un punt de no retorn, la constatació del final de la bicefàlia que ha regit els equilbris --i desequilibris-- de CR: O s'aposta pel PRA o s'està contra el PRA; tard o d'hora, aquest serà el dilema. Si el PRA substitueix CR serà el triomf dels primers, si es queda com una part més dins de CR serà el triomf dels segons i si es separa de CR --i per tant del que quedi del PLA-- la partida haurà quedat en taules.

Saboya va evitar ahir entrar a polemitzar amb els seus i es va centrar en les crítiques als socialdemòcrates, per deixar clar qui és l'adversari a abatre i de passada evidenciar que és el PRA qui té l'exclusiva de l'alternança.

La configuració del futur partit i de la relació d'aquest amb CR dependrà d'aquells que s'impliquin al projecte. Sangrà i Saboya no van amagar les seves preferències: aposten per seguir el "mandat del Delfos", en referència a l'hotel d'Escaldes que va acollir els congressos reformistes de l'hivern i en què es va acordar substituir CR per un partit centrista i plural capaç d'anar encara més enllà. Com els antics grecs, els reformistes recorren a Delfos per saber què cal fer; i per justificar-ho. Quant a continguts que permetin saber si seran social liberals o conservadors tot és una incògnita. "Coneix-te a tu mateix", deia l'antic oracle d'Apol.lo. Doncs en això estan.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT