PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Policia no veu cap símptoma de radicalització en la comunitat musulmana

La comunitat islàmica i el Govern destaquen que no hi ha cap líder espiritual al país

Per El Periòdic

El fals mail que haurien enviat uns serveis d’intel·ligència a la Policia d’Andorra.
El fals mail que haurien enviat uns serveis d’intel·ligència a la Policia d’Andorra. | EL PERIÒDIC
El Govern i la Policia van desmentir ahir la informació que apareix en un correu electrònic, i que ha corregut via WhatsApp, on suposadament els serveis d’intel·ligència dels Estats Units alerten a la Policia d’Andorra que hi ha un imam radical al Principat que ha viscut a Bèlgica.  
 
«A Andorra no hi ha cap imam», va ressaltar ahir Rachid Cherkaoui, president del Centre Cultural Islàmic. De fet, quan fan les seves oracions al centre, les oficien sempre voluntaris.

Així mateix, Cherkaoui va afegir que  no tenen cap resident que provingui de Bèlgica. «És 100% fals perquè no tenim cap resident provinent de Bèlgica i que es faci passar per imam», va subratllar Cherkaoui.

Per la seva part, fonts del Govern i de la Policia van confirmar ambdues qüestions. És a dir, que la comunitat no té imam ni tampoc cap resident que vingui de Bèlgica. De fet, asseguren que la informació que apareix en el suposat mail és mentida. «És totalment fals. No té cap mena de credibilitat», van destacar des del Govern. 

«No estem investigant cap imam perquè no n’hi ha cap al país», van dir les fonts policials. Així mateix, van indicar que no han rebut cap mail dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units per alertar-los del suposat líder religiós musulmà que viu al país.  

També van exposar que no tenen detectat cap resident que hagi viatjat a Síria o «estigui en procés de radicalització». Així doncs, van assenyalar que aquesta
informació «és un rumor» i van demanar que es consulti sempre «a les fonts oficials per no generar una falsa alarma social». Des de la Policia van voler enviar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania: «A Andorra no hi ha cap amenaça imminent d’atac terrorista». 

A més, van destacar que col·laboren sovint amb la comunitat musulmana, normalment, per resoldre dubtes del col·lectiu.  «No tenim cap problema amb ells», van dir les fonts.  
 
Errors en el mail / Segons el document, redactat amb anglès, els serveis d’intel·ligència dels Estats Units van advertir el passat 25 d’agost a la Policia andorrana que hi ha un imam radical al país. Això seria vuit dies després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Ara bé, en el document hi ha diversos errors ortogràfics i gramaticals, que sembla difícils que pugui fer una persona que la seva llengua materna és l’anglès.  Per exemple, utilitza la construcció de «radical magnet», que la traducció literal seria radical imant, és a dir, el mineral que atrau el ferro, en lloc del líder espiritual religiós que en anglès és «Imam». En l’escrit s’indica que l’imam hauria estat residint a «Belgik», que en anglès és Belgium. Tampoc té cap sentit l’expressió «Don’t badate like the Mossos». 
 
Des de la comunitat musulmana s’han agafat aquestes informacions amb «consternació» i asseguren que només serveixen per dividir la població. «Indirectament, això, incita cap a la psicosis a la gent i crea odi i islamofòbia», va emfatitzar Cherkaoui. A més, va afegir que això malmet la imatge de la comunitat i que pot comportar que es criï una ferida. «A Andorra hi ha una excel·lent convivència entre els que són musulmans i altres col·lectius del país», va ressaltar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT