PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El sector immobiliari creix un 31% en tres anys i es mostra positiu

L’AGIA confirma la millora del mercat però assegura que es tracta d’un augment moderat

Per Estefania Gracia Ruiz

Un ciutadà passa per davant d’una immobiliària del país.
Un ciutadà passa per davant d’una immobiliària del país. | TONY LARA
El nombre de declarants (empreses) d’activitats immobiliàries i de lloguer ha augmentat un 31,14% en els darrers tres anys (2015-2017). Segons les dades de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), durant els primers sis mesos d’aquest any –de gener a juny– s’han registrat 12.159 declarants, mentre que durant el mateix període del 2016 i 2015 en van ser 10.449 i 9.272, respectivament. 
 
El president del col·legi professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardes, va confirmar ahir que al llarg d’aquest any «hi ha hagut un nombre major de transaccions» i que sembla que el sector «està en una fase de creixement moderat. I és que després de la crisi, per fi dona la sensació que ens estem recuperant». 

Tot i això, Galobardes va voler ser cautelós i va remarcar que en cap cas podem parlar de «xifres o situacions similars a les de fa uns anys. És cert que el mercat millora –i ho podem veure també en els països veïns– però això no significa que estiguem en els anys d’apogeu o en els alts nivells  de la bombolla immobiliària».  
 
Més vendes / Part de l’increment del sector s’explica perquè –tal i com s’ha anat publicant darrerament– hi ha hagut un augment en les vendes de pisos. De fet, Galobardes va especificar que s’està arribant a una tendència de compra i que s’està deixant de banda la possibilitat de llogar un immoble, «perquè fins ara no s’han produït noves construccions i els propietaris han optat més per vendre». Aquest fet ha provocat que augmentin les transaccions del sector i que hi hagi més moviments i empreses gestores.

Malgrat aquesta tendència, Galobardes confia que el sector s’anirà reajustant i que l’equilibri entre la compra i el lloguer tornarà a estar més o menys a la par. 

La rehabilitació agafa força / D’altra banda, Galobardes també va destacar que la rehabilitació d’immobles està agafant cada vegada més força. «Trobem més empreses i particulars que opten per comprar un pis vell i reformar-lo o rehabilitar-lo. Aquesta també és una opció que està ressorgit, perquè com hem comentat, a hores d’ara no hi ha obra nova». 
 
Tot i això, «preveiem que la situació anirà canviant i que a partir d’ara es començarà a activar més la construcció», va afegir Galobardes. 
Creixement progressiu / Les dades de la CASS confirmen el creixement moderat i la perspectiva de recuperació que detalla el president del col·legi professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra. I és que des del 2015, els declarants dels sis primers mesos de cada any han anat augmentat de forma progressiva, registrant cada mes més empreses que l’anterior. 
 
Tot i això, aquest any és el que ha registrat un creixement major, ja que de gener a juliol, els declarants han augmentat un 9% (passant de 1.940 a 2.116), mentre que l’increment dels anys 2016 i 2015 va ser del 5 i el 4%, respectivament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT