PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les FARC, amb la rosa del PS

L’antic grup radical militar està en procés de transformació per guanyar-se el poble

Per El Periòdic

La comparativa entre el logo que feia servir el PSOE espanyol a finals dels anys 90, el del PS des del 2009 i el nou de les FARC.
La comparativa entre el logo que feia servir el PSOE espanyol a finals dels anys 90, el del PS des del 2009 i el nou de les FARC. | Andreu Estapé
Les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia que tots coneixem per les seves sigles, FARC, està en ple procés per convertir-se en un partit polític. Amb les mateixes sigles, però canviant el significat de la a per Alternativa i la c, que passa a ser Comú. Com a nova entitat, també s’ha posat mans a l’obra per elaborar el seu logotip i, casualitats o no, es tracta d’una rosa de color vermell que evoca els símbols socialdemòcrates, tot i que van deixar per al divendres vinent l’anunci complet sobre com serà el seu projecte. Al seu cor, una estrella del mateix color, una elecció que evoca més als partits socialdemòcrates tradicionals europeus que als moviments polítics comunistes. De fet el logotip és gairebé idèntic al que al final del segle passat va fer servir el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) o a l’actual del Partit Socialdemòcrata d’Andorra (PS). 
 
És així. La decisió es va prendre en el ple del seu congrés, que va començar el diumenge passat a Bogotà, i en què van debatre a porta tancada com serà el seu partit polític. La rosa no deixa de ser un símbol que busca que la gent deixi d’identificar les FARC com un grup radical, de caràcter militar, sense problema per treure les armes, i se’l miri d’una manera menys agressiva, per tractar de la mala imatge que les FARC tenen entre la societat colombiana.
 
Amb tot, el nom del grup polític, FARC, manté les sigles històriques, si bé no serà el que havia anunciat el seu número dos, Luciano Marín, àlies Iván Márquez, que abans de començar el congrés havia dit que canviarien Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia per Forces Alternatives revolucionàries de Colòmbia.
 
De fet, en la jornada inaugural van rebre missatges de partits i moviments comunistes de tot el món, alguns dels quals es van dirigir als participants amb el nom que Márquez havia avançat.
 
Molt s’havia especulat sobre si aquest seria el nom, però durant les rodes de premsa que diversos líders de les FARC van donar al final de cada jornada van evitar pronunciar-s’hi i van ajornar fins ahir l’anunci oficial. El nou nom va ser aprovat per 628 vots contra 264 que va obtenir l’altra proposta, que buscava que el partit es digués Nova Colòmbia.
 
El congrés va acabar ahir a l’auditori Gonzalo Jiménez de Quesada de Bogotà, amb prop de 1.100 delegats assistents, entre ells l’expresident Ernesto Samper, qui va anunciar que  hi ha una «gran expectativa» al país sud-americà davant la transformació de les FARC en un partit polític.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT