PUBLICITAT

Andorra La Vella

El raonador recomana que es faci una revisió dels sous a l’alça

Assegura que mentre els preus del menjar o dels pisos s’incrementen els dels salaris van a la baixa

Per NÚRIA SEGURA INSA

El raonador del ciutadà en el Consell General.
El raonador del ciutadà en el Consell General. | MARICEL BLANCH
El raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, ha assegurar que és essencial apujar els sous perquè la gent no pot fer front a la despesa diària. «S’hauria de fer una revisió dels sous perquè la vida està en augment en tots els sentis: els preus, els lloguers, etc.», va destacar Rodríguez. En aquest sentit, va manifestar que «la gent té problemes des del moment que té més despeses que ingressos». Així doncs, va argumentar que «per lògica, el problema cada vegada és més gran. Si no tens ingressos i cada cop tens més despeses, els problemes augmenten». 
 
De fet, segons dades del Departament d’Estadística el salari mitjà s’ha reduït un 9,8% aquest mes de maig en relació amb el mateix mes de l’exercici anterior. Per contra, la variació anual de l’Índex de Preu del Consum (IPC) va pujar un 2,8% el maig en comparació un mes abans i el juliol del 2,3% en relació a juny. Entre els productes que més van pujar el juliol es troben l’alimentació, la beguda i el tabac, que s’incrementa un 3,2% respecte al mes anterior. També és important l’augment que es va donar en un recurs bàsic com la salut, que es va incrementar un 5,8%. Així mateix,  també va apujar un 1,2% el capítol que fa referència a l’habitatge, el gas i l’electricitat. 
 
En el cas dels pisos, Rodríguez va apuntar que l’increment es deu perquè «hi ha una manca manifesta» en el mercat de lloguer i això fa que augmenti el preu. «Els lloguers cada cop són més alts», va emfatitzar Rodríguez. Una tendència que també es nota en la venda. Segons un estudi de la immobiliària Habitaclia, el preu del metre quadrat  a Andorra està a 3.258 euros al mes d’agost, mentre que el setembre del 2017 es trobava a  2.917 euros. 
 
D’altra banda, el raonador, a més, va recordar que la crisi ha comportat «un augment de la carestia de vida, però no hi ha hagut un augment en la mateixa proporció dels salaris». 
 
Crisi econòmica / Rodríguez, que porta sis anys al càrrec i el seu mandat s’acaba aquest mes, va assegurar que se’l coneix com el «raonador de la crisi» perquè li ha tocat bregar amb els anys més durs de l’economia del país. «M’he trobat de tot. Principalment, perquè hem vingut d’una època difícil i en aquesta època difícil s’ha arribat a conèixer aspectes de la societat que no es tenia massa idea», va ressaltar el raonador. És per això, segons Rodríguez, que «les mancances en molts aspectes han estat d’una manera més vives del que solen estar». 
En aquest context, va exposar que hi ha persones que «s’han quedat sense feina, sense poder aportar a la família el que és necessari». A més, va reflexionar: «És dur quan un matrimoni no pot aportar el que necessita la seva família per poder subsistir». 
 
Per això, en tot aquest context de crisi econòmica, la institució del Raonador del Ciutadà ha hagut de «lluitar o mirar que el compliment dels drets siguin més exhaustius», així com que «siguin d’un compliment més just, ja que les necessitats humanes han sigut més nombroses que anteriorment», va afirmar Rodríguez.
 
El rastre de la crisi / Malgrat que el raonador va confirmar que el país ha sortit de la crisi, va manifestar que els ciutadans encara en noten les seves seqüeles a l’hora d’afrontar les despeses diàries. «La crisi grossa s’ha superat, però encara queden aspectes, romanents, que costarà de treure perquè les necessitats de les famílies cada dia són més grans i els ingressos no creixen en la mateixa proporció», va concloure Rodríguez. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT