PUBLICITAT

Bartumeu i Nomen traslladen les seves diferències al Consell

  • El xoc frontal es produeix sobretot en matèria de retallades a l'Administració
  • S'evidencia així la dificultat d'un govern d'unitat i guanyen pes les anticipades
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Al Consell General d'ahir es van debatre fins a 20 crèdits extraordinaris, però l'atenció es va traslladar de manera clara cap al jurament del nou conseller d'ApC Carles Ensenyat i, en el terreny estrictament de contingut, a les grans diferències que a dia d'avui hi ha entre PS i la plataforma encapçalada per Eusebi Nomen. La pugna entre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el líder d'ApC va posar de manifest les serioses dificultats per formar un govern d'unitat i, consegüentment, l'augment de les possibilitats que aquesta legislatura acabi amb anticipades.

El principal tema separatori entre Bartumeu i Nomen va tornar a ser l'enfocament de les reformes en l'àmbit de l'Administració general. Després que el president d'ApC manifestés obertament que cal abordar els canvis estructurals sense tenir por a retallades de personal --tot i que no es van posar percentatges ni xifres concretes--, el cap de l'Executiu va ser ferm en la seva rotunda oposició al descens del nombre de funcionaris i va advertir Nomen que, si és així, "amb el Govern que no es compti". D'aquesta manera, la reiteració d'ApC de la seva demanda, a mode d'ultimàtum, d'un govern d'unitat com el "camí adequat" per fer front a aquests reptes va topar amb la realitat, que no és altra que un enfocament programàtic molt distant en un concepte clau com la reforma de l'Administració.

Com a via per aprimar el cos funcionarial, Nomen va apel.lar a la cancel.lació de noves contractacions, la no cobertura de les baixes i les prejubilacions. A més, des d'ApC no es va amagar la possibilitat d'acomiadaments, fins el punt en què, en declaracions a la sortida de la sessió del Consell, Nomen va recordar la filosofia que els primers en sortir es corresponguin amb els últims en entrar. Aquesta pràctica, molt estesa amb l'actual crisi en el terreny privat, va ser reivindicada per Nomen en l'àmbit públic, motivant una diferència pràcticament insalvable per formar el govern d'unitat.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT