PUBLICITAT

Presència d’autors i la Carrerada a la Fira del Llibre del Pirineu

Més d’un centenar de persones llegiran en públic a la C-14

Una edició anterior de la Fira del Llibre del Pirineu.
Una edició anterior de la Fira del Llibre del Pirineu.
Organyà esdevé un any més la capital de la literatura de muntanya amb la celebració, aquest cap de setmana, de la 21a Fira del Llibre del Pirineu. El programa d’actes del certamen presenta com a principal tret distintiu la presentació, a càrrec dels seus autors, de més d’una trentena de llibres de temàtica pirinenca editats al llarg dels darrers 12 mesos, juntament amb el lliurament dels Premis Homilies.
A la primera jornada d’ahir es va fer la Nit dels Parlars Pirinencs, en la qual hi van intervenir representants de les diferents parles de la part oriental dels Pirineus, com ara Josep Obiols (l’Alt Urgell), Josep Colom (el Pallars), Rosalia Pantebre (Andorra) i Manel Figuera i Salvador Vigo (Cerdanya).
A banda de la presència d’escriptors d’arreu de la serralada, la Fira ofereix enguany, com a principal novetat, la Carrerada de Llibres, una performance amb la qual tothom qui s’hi vulgui sumar podrà llegir al peu de la carretera C-14 un fragment del llibre que hagin triat. L’acció, que vol reivindicar el valor i el plaer de la lectura com a acte popular, es durà a terme avui a les 12 del migdia. L’objectiu és «omplir de lectors» la vorera de la via que dóna al casc antic, segons ha explicat el tècnic de cultura del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Isidre Domenjó.
Aquest començament de setmana ja hi havia més d’un centenar de lectors inscrits. Cadascun llegirà durant 20 minuts. Des de l’Ajuntament d’Organyà, el tinent d’alcalde Antoni Fiol ha remarcat que la proposta no comportarà cap tall de trànsit a la C-14 i que, per tant, els ocupants dels vehicles també ho podran veure mentre travessen la vila.
Enguany hi ha una reordenació d’espais de la Fira. Els estands de llibres romandran als porxos del carrer del Mig. La presentació de llibres serà al carrer del Sol; els espais infantils, al carrer Granada; i l’espai gastronòmic, davant de la plaça Major.
L’Homilia Religiosa comptarà amb la presència destacada de l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que llegirà el text a l’església de Santa Maria, mentre que l’Homilia Laica la llegirà l’escriptor Vicenç Llorca. Tot seguit es lliurarà els Premis Homilies. En el mateix acte ja es lliurarà als premiats un exemplar del llibre amb el recull de les obres guardonades enguany, que ja estarà preparat.
El premi principal, el Pirineu de narració literària, ha tingut una lleu davallada i s’hi han presentat unes 30 obres, però Domenjó ha subratllat que aquestes tenen enguany una major qualitat. També se situa al voltant de la trentena de treballs el premi Josep Grau i Colell de poesia. Finalment, el premi de Joves Autors i el Germans Espar i Tressens han atret cadascun una dotzena d’autors. En aquest últim, la xifra suposa un increment important ja que l’any passat només se n’hi van presentar cinc.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT