PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Naturlandia millora de nou el parc tot i que Vila va afirmar que ja era segur

Entre els canvis hi ha la millora del pla d’emergències, de vigilància sanitària i de formació dels treballadors

Per Lídia Raventós

Un dels ossos del parc d’animals de Naturlandia.
Un dels ossos del parc d’animals de Naturlandia. | MARICEL BLANCH
L’afer de l’os segueix acumulant capítols. Després de diversos informes del comú lauredià i del Govern que arribaven a conclusions diferents en alguns aspectes, Naturlandia va informar ahir a través d’un comunicat que incorporava noves mesures per millorar la seguretat i les condicions del parc d’animals. Les diverses irregularitats de l’ecoparc van començar a sortir a la llum després que el passat 14 de juny un dels ossos s’escapés i fos abatut per un dels treballadors del recinte. Arran de l’incident, el Govern va decretar el tancament del parc fins que es complissin una sèrie de mesures de seguretat. Només 10 dies després, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, informava als mitjans de comunicació que el parc d’animals es reobria després d’haver fet els canvis necessaris amb «un índex alt de seguretat». «Les actuacions que s’han desenvolupat durant els darrers quatre dies tenen la finalitat d’assolir els màxims nivells de seguretat possibles» afirmava Vila el 23 de juny passat. 

Amb tot, el comunicat emès ahir deixa clar que tècnics del Ministeri de Medi Ambient, personal de Naturlandia, del comú lauredià i diversos experts externs han treballat les darreres setmanes en la posada en marxa de «nombroses actuacions encaminades a reforçar la seguretat de les instal·lacions i millorar les condicions de vida dels animals». 
 
Entre aquestes millores hi ha l’actualització del pla de vigilància sanitària per al conjunt d’espècies del parc, que des d’ara compta també amb una veterinària en plantilla. Així mateix, Naturlandia ha posat en marxa «un pla de formació específic per al personal del parc que garantirà que els empleats tinguin coneixement de les tècniques de captura i manipulació d’animals, el seu transport, la higiene dels aliments, d’etologia o de maneig de dispositius de tir tele-anestèsic, entre altres». 
 
Els treballadors també celebraran periòdicament simulacres d’actuació en cas d’emergència per tal de millorar el pla que hi ha establert en aquestes situacions extremes. De la mateixa manera, des de Naturlandia asseguren que «es portarà un estricte control de les tasques diàries en cada zona del parc (recollida i distribució d’aliments, neteja de les instal·lacions, revisió dels tancats, tractaments veterinaris, etc.) a través d’un registre d’activitat subjecte als protocols de funcionament i operativa». 
 
També en matèria de seguretat s’estan fent les «modificacions escaients» al sistema de vigilància mitjançant càmeres de seguretat per tal d’assegurar «un avís eficient» en cas de presència d’algun animal o persona dins del recinte durant les hores d’absència de personal. Pel que fa als tancats, s’està revisant i millorant la higiene dels abeuradors, els punts de distribució d’aliments i les instal·lacions en general. Per millorar la zona concreta dels ossos, s’instal·laran «elements a mode d’aixopluc per tal que, especialment a l’estiu, els plantígrads puguin gaudir de més espais d’ombra». 
 
Quant a la higiene del parc, les millores consisteixen en redefinir el pla per millorar la gestió de residus, tant en els tancats per als animals com en els espais per on transita el públic. A tall d’exemple, s’instal·laran petits espais pavimentats sota el mirador del públic per posar-hi els aliments dels animals i així evitar llençar-los directament al terra i facilitar-ne la neteja. 
 
A partir d’ara, van informar, «amb la voluntat de continuar introduint millores en la gestió del parc i en el benestar dels animals, es mantindran noves reunions amb els tècnics del ministeri amb altres experts». A més, Naturlandia també treballarà conjuntament amb altres parc amb els que podrà compartir experiències i conèixer novetats en favor del benestar animal «per situar-se al capdavant en la gestió del parc». 
 
Mesures insuficients per Apapma / Una sèrie de mesures que l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) considera «insuficients» i, en alguns casos, fins i tot «patètiques». El seu president, Carles Iriarte, va reiterar ahir que cal tancar el parc i critica que sigui «justament ara» que presentin les noves millores «dos dies més tard que nosaltres haguem presentat la denúncia». Amb tots els «antecedents» que acumulen, va sentenciar, «ha quedat demostrat que aquest parc no té futur per molts diners que hi injectin i que s’ha de tancar per sempre, ja no ens creiem el que ens diuen». 
Iriarte també va lamentar que encara no se’ls hagi fet arribar els informes elaborats per Govern sobre la situació de les instal·lacions. Al seu entendre, aquest retard respon a un «interès polític per tapar el que va passar». 
 
Per la seva banda, la consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, que també va sol·licitar els informes elaborats per l’Executiu després de la mort de l’os va opinar que tot l’afer s’envolta d’un ambient «molt caòtic». Al seu entendre, s’han anat sentint diverses versions dels fets per «fascicles» i després de gairebé tres mesos «encara no sabem ben bé que va passar». Des de fora, va comentar, tot plegat és «poc seriós».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT