PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La presó ampliarà l’oferta de tallers i de formació per als interns

L’objectiu del centre és fomentar la reinserció dels condemnats

Per EL PERIÒDIC

L’entrada del Centre Penitenciari de la Comella.
L’entrada del Centre Penitenciari de la Comella. | MARICEL BLANCH
Els tallers i cursos que s’ofereixen als presos del centre penitenciari de la Comella serveixen per «crear hàbits responsables, fomentar el treball en equip, la cohesió de grup» així com «fomentar les habilitats de la persona» i la seva reinserció. Així ho va afirmar l’oficial de l’Àrea Sanitària, de Reinserció i Menors, Miquel Àngel Garcia Val, que també admetia que era positiu per al propi centre perquè «un intern ocupat és també un intern menys problemàtic». Per tot plegat, des de la institució es treballa per ampliar l’oferta de tallers ocupacionals i formacions, tal com informa l’ANA. Per fer possibles els canvis, ja s’ha obert un edicte per contractar un educador sociocultural, per treballar en règim d’eventual però a llarg termini a la presó.

Durant dos dies a la setmana un professional es desplaça fins al centre per oferir aquest taller, on creen des de decoració de motius nadalencs per a institucions públiques del país, fins a mossegadors per gossos (que a posteriori han venut gràcies a un acord signat amb Bomosa). Bona part del resultat es ven a fires i mercats del país. Amb els diners que s’obtenen es financia el material, mentre que el restant es reparteix entre els presos.

Així mateix, també es vol ampliar la formació. Actualment la secció educativa del centre penitenciari es divideix en la no formal, on els interns poden seguir classes de castellà, català o d’història d’Andorra, i la que s’aproximaria més a la formació professional. En aquesta darrera branca, «s’està accentuant el camí» perquè el fet d’obtenir titulacions oficials facilita la reinserció als presos.«Ens interessa sobretot l’estudi, s’hi ha d’apostar fort», va defensar l’oficial del centre. L’objectiu final seria aplicar a tots els presos el que es fa amb els menors. És a dir, treballar intern per intern, veure el seu nivell d’estudis, gustos, i a partir d’aquí oferir-li tallers i formacions. En l’actualitat els interns només es poden treure el graduat escolar però es vol també que puguin superar el batxillerat i titulacions universitàries.

En definitiva, la voluntat és introduir elements per fomentar la reinserció del pres, un aspecte que ara mateix «està verd» però en el qual s’ha d’incidir, seguint la línia de la resta de presons europees. Juntament amb els tallers i la formació, el treball també se centra en ajudar-los a trobar feina i habitatge un cop se’ls concedeix el règim de llibertat. 

El centre penitenciari compta amb acords amb empreses del país per la reinserció laboral

Amb la voluntat de millorar la reinserció dels presos, el centre penitenciari està treballant en una altra via relacionada amb el retorn al món laboral després de complir la condemna corresponent. En aquest sentit, el centre compte amb uns quants llocs de feina fixes de neteja, a la cuina, a la bugaderia i del manteniment dels mòduls. Són remunerats i sobretot van destinats als interns amb penes fermes i als que tenen càrregues familiars.
 
En paral·lel, la branca laboral també ha arribat a acords amb empreses del Principat. És el cas, per exemple, del recent conveni signat amb Andorra Telecom. Actualment, la companyia ofereix la possibilitat als presos de fer feines de triatge i embalatge de dispositius electrònics a canvi d’un sou. 

En l’actualitat, al centre penitenciari de la Comella hi ha 46 interns (cap de menor), una xifra força en la línia dels darrers anys, segons va assegurar l’oficial de l’Àrea Sanitària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT