PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La collita de tabac cau un 8,8% aquest any per les pedregades

En total s’han hagut de fresar 213.884 plantes, que són les que s’han declarat sinistre total

Per Núria Segura Insa

Una plantació d’Engolasters, a Escaldes, afectada per la calamarsada d’aquest estiu.
Una plantació d’Engolasters, a Escaldes, afectada per la calamarsada d’aquest estiu. | MARICEL BLANCH
La producció de tabac caurà mínim un 8,8% enguany en relació a l’any passat arran de les pedregades d’aquest estiu, segons va informar ahir l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA). Això es deu que els sis dies de calamarsa, des del 27 de juny fins al 23 d’agost, ha obligat als productors del Principat a fresar un total de 213.884 plantes, aproximadament, uns 21.300 quilos de tabac, perquè estaven tan malmeses que no tenen sortida al mercat. L’any passat la producció o el nombre de tabac venut es va situar en els 244.084 quilograms, segons dades publicades pel Departament d’Estadística al juny.
 
Aquest estiu les pedregades han tingut lloc el 27 de juny, el 10, el 21 i el 23 de juliol, així com el 6 i el 23 d’agost. En aquestes dates, els productors han declarat sinistres en 449 plantacions, ja sigui un cop o més d’una vegada. En concret, la calamarsada més violenta es va produir el 6 d’agost, ja que és en l’única ocasió que va perjudicar plantacions de les set parròquies. És per això que arran de la calamarsada d’aquell dia, l’APRA va optar per «accelerar la realització dels peritatges per la seva gravetat i amb motiu de l’avançament del cultiu en resposta a les condicions climàtiques d’aquest estiu», indica l’associació en un comunicat.  

En aquest context, les precipitacions han obligat a realitzar un total de 366 peritatges al llarg d’aquest estiu. Segons fonts de l’APRA, això ja és un símptoma de les fortes pedregades que s’han registrat durant la campanya estival. De fet, el 2015, quan les precipitacions van ser normals, es van perpetrar 150 peritatges. Un any després, el 2016, les pedregades van ser fluixes i es van fer 101 peritatges. 

En un primer moment, es van  declarar danys, en menor o major grau, en un 70% de les collites. Ara bé, després dels peritatges, es va comptabilitzar que les afectacions reals dels cultius va ser d’un 57%. Això no vol dir que aquestes plantes no es puguin comercialitzar, sinó que la pedregada ha afectat la qualitat del tabac.  
Així doncs, des de l’APRA ja donen per fet que enguany el tabac no serà de tan bona qualitat com en altres edicions arran de les fortes precipitacions. Segons les fonts, la qualitat del tabac no es determinarà fins que la collita no estigui en mans dels classificadors, però ja preveuen que serà «baixa excepte a Sant Julià, que ha estat la parròquia menys afectada». 

Encamp, la més perjudicada / La parròquia encampadana és la que té més plantacions perjudicades en relació al seu volum. Del total de plantacions que té aquesta parròquia s’han vist danyades un 89%. De prop, li segueix la capital on s’han malmès el 85% dels cultius. De fet, aquesta parròquia és l’única on s’han registrat sinistres totals. En concret, n’han estat dues de la zona dels Vilars, van especificar des de l’APRA.
 
Les pedregades també han deixat perjudicis en el 76% de les plantacions de Canillo, en el 72% de la Massana, el 58% de les d’Escaldes-Engordany. En l’altra costat de la balança, es troba Sant Julià on les pedregades han afectat una quarta part de les plantacions. 

En un primer moment, Sant Julià és la parròquia on es van registrar més declaracions de plantes afectades, però des de l’APRA indiquen que això és deu que és perquè on hi ha més parcel·les cultivades. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT