PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els portuguesos demanen que se solucioni la situació de les pensions

Quan decideixen tornar al seu país, Andorra els hi descompta un 10% de la seva jubilació

Per Núria Segura Insa / Lídia Raventós

Una dona entra en l’oficina de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).
Una dona entra en l’oficina de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). | MARICEL BLANCH
La comunitat portuguesa reclamarà al president lusità,  Marcelo Rebelo de Sousa, que se solucioni el problema que tenen amb les pensions, va explicar ahir el seu representant al Principat, David Borges, que va relatar que el problema el tenen en els dos estats. En el cas dels portuguesos que decideixen tornar al seu país a cobrar la jubilació, Andorra els hi cobra un 10% de l’import de la seva pensió. En canvi, els lusitians que volen cobrar els diners que han cotitzat en el seu país al Principat lamenten que els xecs els hi arriben amb retard. «Volem una solució. Que parlin les dues seguretats socials i arribin a un acord. No és tan complicat», va valorar Borges.
 
Per la seva part, el ministre Portaveu, Jordi Cinca, va indicar ahir que  si la qüestió de les pensions «preocupa la comunitat portuguesa es tractarà». En aquesta línia, va asseverar que és un tema que «caldrà resoldre entre les dues institucions encarregades». Ara bé, va valorar que «més enllà dels canvis administratius no portarà cap problema». 
 
Bona convivència / Rabelo de Sousa visita avui i demàel Principat amb motiu de la patrona del país, Meritxell. Entre altres actes, pel conseller de la comunitat portuguesa és «un orgull» que Rebelo de Sousa visiti el Principat en el, segurament, dia més important d’Andorra, quan es commemora la patrona. Entre altres qüestions, Rabelo de Sousa acudirà a la missa solemne que se celebra en el santuari situat a Canillo. «A més farà un tros a peu», va emfatitzar Borges. Així mateix, va opinar que és una demostració de la bona relació que existeix entre Portugal i Andorra. 

També va manifestar que cada cop hi ha més portuguesos que participen de la celebració de Mertixell, cosa que denota que aquesta comunitat «cada cop està més integrada al Principat». 
 
Doble nacionalitat / D’altra banda, Borges va recordar que un altre dels reclams és que els portuguesos puguin tenir la doble nacionalitat. Això, però, no depèn de Portugal, ja que aquest país sí que ho permet. «És un procés constitucional que no preveu a Andorra i el que demanem és un procés de modificació de la Constitució», va subratllar Borges. 

Una altra de la voluntat d’aquest col·lectiu i que també demanden al Govern andorrà és que puguin votar en les eleccions comunals del Principat. «Nosaltres paguem els nostres impostos i fem el dia a dia aquí», va defensar el representant dels portuguesos.
Així mateix, Borges també va aprofitar l’ocasió per reclamar que els tres sistemes incloguin el portuguès com una assignatura en el curs lectiu i no una extraescolar. Actualment, va relatar, això només passa en el sistema francès, però no en l’espanyol i l’andorrà. A més, va exposar que en el cas del sistema espanyol hi ha molts alumnes d’origen portuguès estudiant. 

El cònsol honorari transmetrà al secretari d’estat que falta personal per atendre el col·lectiu al país / El cònsol honorari de Portugal, Jose Manuel da Silva, va indicar que falta personal per atendre les demandes de la comunitat en el país, una qüestió que transmetrà al secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, José Luis Carneiro, que està de gira al país per la celebració de Meritxell. «És un suggeriment que li farem, ampliar el personal del consolat», va dir Da Silva. De fet, han notat que aquest darrer any han hagut de tramitar més documents perquè hi ha hagut un increment de la població portuguesa al Principat.
 
Da Silva va atribuir aquest creixement al fet que l’economia andorrana torna a reflotar i generar llocs de feina. La comunitat portuguesa al Principat va arribar a tenir 13.000 residents, però amb la crisi es va reduir a uns deu mil, ja que moltes persones van marxar a països com França, Suïssa o Luxemburg perquè a Andorra no tenien feina. Ara, però, segons Da Silva tornen a ser al voltant d’uns 11.000. Això es deu el fet que sectors com la construcció, on tradicionalment han treballat els portuguesos, torna a repuntar. 
 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT