PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un accident sense resoldre

El judici pel sinistre del Túnel de les Dos Valires està encallat a Corts

Per Núria Segura Insa

Aquí és on estava la placa amb els noms que ara s’ha retirat.
Aquí és on estava la placa amb els noms que ara s’ha retirat. | MARICEL BLANCH
El president de Portugal, Marcelo Rabelo de Sousa, donarà resposta a un dels reclams dels familiars de les víctimes del sinistre del Túnel de les Dos Valires, on van morir cinc residents portuguesos i sis més van resultar ferits mentre el construïen, el novembre del 2009. 
 
Fins ara, hi havia una placa en el lloc de l’accident recordant la tragèdia. El problema, però, és que hi havia una altra placa amb els noms dels difunts que estava pràcticament amagada, perquè estava sota d’aquesta pont. De fet, estava tan oculta que només la podien veure les persones que passejaven pel Camí Ral, el tros que va des d’Escaldes-Engordany a la Massana i viceversa. No lluïa, sinó que  es trobava sota l’ombra del ciment d’aquesta infraestructura. Ara bé, dimecres, la placa ja no estava. Això es deu al fet que les autoritats la van retirar, ja que el reclam de les víctimes és que estigués en el mateix lloc on està la commemorativa i en el lloc dels fets. Precisament, Rabelo de Sousa encapçalarà un acte aquest divendres on es farà un minut de silenci per recordar els morts en aquell accident, però també per instal·lar la placa amb els noms al costat de la commemorativa.
 
«Serà més fàcil per la gent que la pugui veure, perquè, si ara no vas a peu, no pots fer-ho», va valorar el cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva.  Per a les víctimes això també és un alleugeriment perquè ara hi  podran posar flors. «Els familiars estem contents que s’hagi fet aquest canvi perquè ara podrem omplir-ho de flors, cosa que a baix no podem fer. Ara té més sentit», va defensar la filla d’un dels treballadors morts.
 
Ara bé, vuit anys després, el cas està encallat en el Tribunal de Corts. Les víctimes no van presentar demanda perquè se les va indemnitzar amb prop de dos milions d’euros. En concret, els familiars dels morts se’ls va indemnitzar amb un total d’1,6 milions d’euros, mentre que els ferits amb uns 400.000.

Malgrat això, com que es tractava d’una causa penal, es va portar el judici per la via d’ofici i per reclamar responsabilitats per l’accident. Per aquest cas, hi ha més d’una desena de processats, principalment, de la constructora RMD com a presumptes autors dels delictes de majors d’homicidi per imprudència greu i delictes menors de lesions per imprudència greu. Des de Tribunal de Corts, però, van exposar ahir que el cas està aturat perquè les defenses van demanar més proves i, per tant, es troba en la fase de la instrucció de proves.

Tot i el pas del temps, és un sinistre que està present en la ment de molts andorrans per la seva gravetat. «Va ser molt dur, les dues primeres nits no s’havia pogut alliberar algun dels ferits i entre el conglomerat se sentien plors i crits», va relatar el llavors cap de Govern, Jaume Bartumeu. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT