PUBLICITAT

Andorra La Vella

Mateu: «L’economia va millor, però no tothom ho percep»

SDP critica les paraules del síndic i matisa que les famílies amb menys recursos cada vegada ho passen «pitjor»

Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ

Al centre, el síndic general, Vicenç Mateu, durant el discurs tradicional del Dia de Meritxell, ahir.
Al centre, el síndic general, Vicenç Mateu, durant el discurs tradicional del Dia de Meritxell, ahir. | CONSELL GENERAL
Una part del teixit empresarial i de la població «encara no percep la recuperació econòmica que està tenint Andorra», així ho va destacar ahir el síndic general, Vicenç Mateu, durant el seu discurs tradicional del Dia de Meritxell. 
 
De fet, Mateu va assegurar que la crisi «dels últims anys ens ha obligat a repensar-nos i a treballar fort per ampliar les bases del nostre creixement i benestar». I aquest «esforç», segons el síndic, «comença a donar els seus fruits». Per tot, Mateu considera que des del Govern s’ha de treballar «plegats» perquè «l’optimisme» que veuen alguns es converteixi «en una realitat» per a tots. 
 
I és que la tendència de millora no està sent compartida per tothom, doncs segons va destacar el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, en valoracions al discurs del síndic, «continua evidenciant-se que aquelles famílies amb menys recursos cada vegada ho passen pitjor, perquè el cost de la vida puja i el seu poder adquisitiu no augmenta. Aquest problema s’ha deixat de banda en el discurs i sembla que Demòcrates per Andorra (DA) no ho vol veure». 
 
En defensa, el cap de Govern, Toni Martí, va voler puntualitzar que el síndic general només ha fet que «dir la veritat, ja que l’economia andorrana va a millor, tot i que és cert que aquest fet no arriba a tota la població». 
 
Acord d’associació / D’altra banda, Mateu va dedicar una part del seu discurs a recordar que el «gran repte de l’actual legislatura és, sens dubte, la negociació i posterior assoliment d’un acord d’associació amb la Unió Europea». 
 
Al respecte, des del Grup Parlamentari Liberal, el seu president, Josep Pintat, va destacar que comparteix la petició que dijous passat va fer el copríncep episcopal al president de Portugal, on va demanar la seva col·laboració per assolir un acord «just, equilibrat i que respecti les especificitats del país».En aquest sentit, Martí va puntualitzar que a hores d’ara el Principat ja compta amb el suport institucional d’Espanya, França i el país lusità. Per tot, «s’ha de tirar endavant l’acord. I malgrat que ja sabem que no es podrà tancar durant la present legislatura, hem de treballar perquè l’acord es vegi com una gran oportunitat per a les generacions futures». 
 
Tot i això, cal recordar que a hores d’ara el Govern només compta amb el suport del Partit Socialdemòcrata (PS), ja que és l’únic que encara forma part del pacte d’Estat.   
 
Terrorisme / Un altre punt que va mencionar el síndic al llarg del seu discurs va ser els darrers atemptats terroristes que han copsat les ciutats de Barcelona i Cambrils. Al respecte, Mateu va detallar que Meritxell és un «dia de pau i de celebració, per aquest motiu volia reiterar en nom de totes les institucions la més ferma condemna als atacs i la solidaritat del poble andorrà amb les víctimes i les seves famílies». 
 
Finalment, el síndic va puntualitzar que Andorra «s’ha obert al món» i que ho ha fet «sense renunciar» a la seva «identitat, a una cultura, una llengua i uns valors que volem preservar». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT