PUBLICITAT

CANILLO

Al so del clam del poble

Rebelo de Sousa i Martí acorden revisar els convenis d’educació i seguretat social

Per LÍDIA RAVENTÓS

El president de Portugal saluda al copríncep episcopal al Santuari de Meritxell, ahir.
El president de Portugal saluda al copríncep episcopal al Santuari de Meritxell, ahir. | MARICEL BLANCH
La visita del president de la República de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, que es va allargar des de dijous fins ahir no va deixar ningú indiferent. La seva proximitat amb el poble va captivar tant als residents portuguesos com el propi cap de Govern, Toni Martí, que va acabar reconeixent que «tot i intentar ser molt empàtic, al seu costat sóc un aficionat». L’admiració de la ciutadania es va fer notar des del primer moment amb la visita de Rebelo de Sousa a la Casa de la Vall i en el passeig de les autoritats pels carrerons d’Andorra la Vella fins a l’edifici administratiu de Govern, ja que en tot moment van anar acompanyats d’un gran públic que no volia deixar escapar l’oportunitat de saludar el seu president. I, cal dir-ho, tampoc el cap d’Estat de Portugal va perdre l’ocasió de regalar el seu temps als seus compatriotes, mostrant-se extremadament proper amb tots ells.
Després de ser aclamat durant tot el recorregut, va tenir lloc la trobada més institucional de la visita. En roda de premsa, Martí i Rebelo de Sousa van anunciar que revisaran els convenis actuals sobre la Seguretat Social i sobre l’Educació per tal de resoldre les demandes més repetides dels residents lusitans. El primer data de finals dels anys 80 i cal «modernitzar-lo», va reconèixer el líder demòcrata, per millorar les garanties socials i sanitàries. El segon s’examinarà per seguir potenciant la llengua portuguesa, sobretot a les aules andorranes, tal com va recollir l’ANA. Així mateix, els dos polítics van garantir que a partir de l’1 de gener, quan s’apliqui el Conveni de no Doble Imposició (CDI), desapareixerà la retenció del 10% que s’aplica actualment a les pensions andorranes que cobren els portuguesos.

D’altra banda, Rebelo de Sousa es va mostrar favorable a treure Andorra de la llista de paradisos amb una fiscalitat baixa i de donar-li suport amb l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). El tour del primer dia al Principat va acabar amb un sopar al Palau Episcopal amb el copríncep Joan-Enric Vives, amb qui es va retrobar també ahir a la missa del Dia de Meritxell.

De fet, i seguint amb el caràcter alegre i proper que caracteritza el president portuguès, Rebelo de Sousa va arribar ahir al Santuari de Meritxell saludant a tots els compatriotes que es creuaven pel seu pas i fotografiant-se amb els ministres i les autoritats que l’acompanyaven. Un cop a dalt, el cap d’Estat lusità va conèixer la basílica per dins i fins i tot hi va deixar una ofrena de cinc euros.

En declaracions a la premsa i entremig de molta expectació, Rebelo de Sousa va manifestar que hi ha «grans lligams» entre el poble andorrà i el portuguès i va destacar que molts ciutadans portuguesos li havien manifestat que al Principat «se senten com a casa, que aquesta és la seva terra». En el mateix sentit es va expressar Martí que va apuntar que les relacions institucionals entre ambdós països es troben en el seu millor moment.

Acte seguit, les autoritats es van dirigir al Túnel dels Dos Valires on van fer un minut de silenci en record a les víctimes que van perdre la vida construint la infraestructura. Després, totes les autoritats es van dirigir a Ordino i van dinar a la casa Museu d’Areny-Plandolit.

Sens dubte, però, el moment més àlgid i emocionant es va viure ahir a la tarda amb l’arribada del president a la sala del Prat del Roure on l’esperaven aproximadament 1.500 persones que van cridar i aplaudir enèrgicament el seu pas. El polític va dedicar unes paraules al públic que en diverses ocasions ni va poder finalitzar tallat pel clam de la gent. En el seu discurs va destacar el treball dels residents de nacionalitat portuguesa «per construir una Andorra millor». «Amb la vostra suor i dedicació heu contribuït a què Andorra sigui rica i poderosa», va sentenciar entre mig de l’ovació del públic.

El cap d’Estat convidat també va tenir un record per les víctimes dels darrers incendis que van tenir lloc a Portugal, així com per les persones que van morir en el sinistre del Túnel dels Dos Valires. Finalment, també va voler explicar als seus compatriotes que el seu país d’origen segueix treballant per recuperar l’economia, els llocs de treball, per superar la crisi i fer créixer la justícia social.

El cap de l’Executiu també va dedicar unes paraules als assistents tot recordant que «Andorra és un país plural que s’ha forjat gràcies a l’ajuda de moltes nacionalitats». Després de crits espontanis de «Visca Andorra!» i «Visca Portugal!» de la ciutadania, van sonar els himnes dels dos països. De nou, però, va quedar demostrat la passió dels resident portuguesos que van cantar efusivament el càntic mentre que l’andorrà va gaudir només de la melodia.

El president de la República de Portugal va marxar del recinte del Prat del Roure i del país de la mateixa manera que hi havia arribat: envoltat d’una ciutadania entregada, propera i emocionada que s’apropava desitjosa de poder-se emportar un record gràfic de la visita del seu president. 

Emotiu homenatge a les víctimes de l’accident que va tenir lloc al Túnel de les Dos Valires

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ves va desplaçar ahir al Túnel de les Dos Valires en un dels actes més emotius de la seva visita per homenatjar als set treballadors portuguesos que van perdre la vida durant la seva construcció en el tràgic accident que va tenir lloc el novembre del 2009. 
 
Acompanyat del síndic general, del cap de Govern, dels cònsols de la Massana i Ordino i del copríncep episcopal, el president lusità va portar una ofrena floral als llocs dels fets i va fer un minut de silenci davant la placa commemorativa que s’ha instal·lat en record a les víctimes mortals. Un instant que va ser especialment emotiu i que fins i tot va fer caure alguna llàgrima al polític de Portugal. 
 
En el mateix acte, Rebelo de Sousa va tenir ocasió de saludar als familiars de les víctimes, entre elles les filles i viuda d’un dels treballadors que va perdre la vida, i que també van participar de l’homenatge. Efectiu i proper, el president portuguès va lamentar la magnitud d’aquell incident i va recordar que els seus compatriotes han contribuït en fer créixer Andorra. 
 
Fins ara, hi havia una placa en record de l’accident a la carretera general passada la gran rotonda en direcció a la Massana, així com una segona inscripció amb els noms de les víctimes sota el viaducte, al camí Ral, un indret on la comunitat portuguesa considerava que no era prou visible. Els familiars es van mostrar contents amb la nova placa, que té gravats els noms de totes les víctimes, i amb el canvi d’ubicació, ja que d’aquesta manera asseguren que els serà més fàcil poder portar flors al lloc dels fets en memòria de les persones que van perdre. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT