PUBLICITAT

Andorra la Vella

La defensa d’un ucraïnès rebutja l’extradició per motius polítics

L’home era del partit pro rus, que és contrari al Govern actual

Per Núria Segura Insa

La porta d’entrada de la sala del Tribunal de Corts on va haver el judici de l’ucraïnès, ahir.
La porta d’entrada de la sala del Tribunal de Corts on va haver el judici de l’ucraïnès, ahir. | EMILIO PRENAS
La defensa d’un ucraïnès es va negar ahir que sigui extradit el seu client i va al·legar motius polítics, en un judici que va tenir lloc al Tribunal de Corts. Això es deu el fet que l’home és del partit pro rus i de l’antic president Víctor Ianukòvitx,  segons va explicar el seu lletrat a EL PERIÒDIC. 
 
El novembre del 2013 van començar una sèrie de revoltes populars a Kíev en favor que Ucraïna arribés un acord amb la Unió Europea. Aquestes protestes van acabar amb un cop d’Estat que va posar punt final el mandat de Ianukóvitx, que havia estat el president del país des del 25 de febrer del 2010. La Rada (parlament del país) va aprovar la destitució del mandatari el 22 de febrer del 2014. Això va provocar, que Ianukòvitx fugís del país i el seu partit fos prohibit. Per aquests motius, el lletrat es va oposar a l’extradició del seu client, ja que considera que si torna al seu país d’origen, la seva vida pot córrer perill. Així doncs, tot i que el magistrat va reconèixer durant l’audiència que no existeix cap motiu perquè no l’extradeixin, va destacar que el seu client «té por de les possibles represàlies que pugui tenir en el seu país». 

El ministeri fiscal va exposar durant un breu judici, que va durar poc més de vint minuts, que es complien tots els requisits perquè l’home fos entregat a la justícia del seu país. Ara bé, va recordar que l’individu, que ahir va aparèixer en qualitat de pres, també té unes causes pendents a Andorra i, per tant, va reclamar que no torni el seu país fins que no s’aclareixi la seva situació judicial al Principat.  
 
Delictes contra el patrimoni / En el cas d’Andorra, la defensa va explicar a la sortida de l’audiència que té dues causes per delictes contra el patrimoni. Per la primera, ja va ser condemnat, però no va detallar de quant temps era la pena. Així mateix, té un altre judici obert al Tribunal de Corts i del qual espera sentència. «En el cas que s’aprovi l’extradició, haurà de ser suspesa fins que no se l’imposi la pena del Tribunal de Corts», va ressaltar ahir el ministeri fiscal. Per tot això, es desconeix quan s’entregaria el ciutadà ucraïnès a la justícia del seu país. 

De fet, en el cas d’Ucraïna també se’l busca per un delicte contra el patrimoni. Kíev va demanar la seva extradició. L’home va ser detingut el 20 de febrer d’enguany. 
D’altra banda, un cop Corts imposi la seva resolució, ambdues parts tenen un període de quinze per tal de presentar un recurs en el Tribunal Superior. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT