PUBLICITAT

Andorra la Vella

Pena simbòlica

Una presumpta víctima de violència de gènere vol que se li compensi amb el mínim

Per Núria Segura Insa

L’entrada de la seu de justícia.
L’entrada de la seu de justícia. | Tony Lara
«No tenia dret d’escopir-te, d’empentar-te, d’insultar-te, però ho he fet perquè no vull estar amb tu», això és el que va dir un home a la seva exparella i que ahir el van jutjar per un presumpte cas de violència de gènere al Tribunal de Corts. Aquestes paraules són les que es van poder sentir en un enregistrament, que la dona va perpetrar el 28 de maig del 2013 i sense que ell ho sabés. En l’audició, que va ser una part de les proves del judici, també se sent l’home dir:  «Estic avergonyit, però des del principi no ets el que vull o espero d’una dona. Estic enamorat del teu físic, però no de la teva persona». 

La defensa de l’acusat, un exjugador de Rugby i ara professor de l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany, va al·legar que l’home va dir això en el marc d’una discussió i en veritat no sabia què es deia. A més, va argumentar que el seu client mai havia agredit ni amenaçat la seva exparella, per la qual cosa va demanar l’absolució. 

L’home se’l va jutjar per un delicte menor d’agressions, un altre d’amenaces i una contravenció penal per lesions lleus. Per tot això, el Ministeri Fiscal va demanar un any de presó provisional i va deixar en consideració del Tribunal de Corts si l’home ha de seguir una teràpia. D’altra banda, l’advocada de la jove, una psicòloga que va ser degana del seu col·legi, va al·legar que només vol una indemnització simbòlica de mil euros. «Ella ha fet la denúncia perquè no vol que cap nena, dona, nen, home, ancià sigui maltractat per ningú en l’àmbit domèstic», va destacar l’advocada. 
 
Les acusacions / Segons el relat de la noia, l’exparella la va escopir en reiterades vegades, l’insultava constantment, la minimitzava i la humiliava amb paraules com «ets una puta»  o «no serveixes ni com a dona», pel fet que a l’inici de la relació pensaven que no podia tenir fills, ja que pateix d’ovaris poliquístics. Finalment, es va quedar embarassada i tenen una filla. 
 
L’home l’hauria agredit tres cops. Una va ser al començament de la relació, entre el març o abril del 2010, quan la parella vivia a casa de la mare de la noia. Un dia, la mare va sentir crits i quan va anar a l’habitació es va trobar que el noi tenia a la jove agafava dels canells i encastada contra la paret, com si li anés a pegar. Per això, el va fer fora de casa. Uns fets que l’home va negar i va assegurar que va ser la noia que el va esgarrapar perquè va tenir un atac de gelosia. 

Una altra agressió s’hauria produït el 12 de desembre del 2012. En aquella ocasió, la noia estava al menjador de casa seva, va venir l’home, la va insultar, la va agafar pels canells i la va arrossegar fins a la porta de casa i li va dir que «fot el camp». Finalment, la parella va trucar els oncles d’ella. Segons la tieta, l’home va reconèixer aquell dia l’agressió i va dir que els havia trucat perquè tenia por d’ell mateix. Aquests fets també els va negar  l’acusat, tot i que va reconèixer que van tenir una forta discussió perquè pensava que la seva dona li havia posat les banyes. 

El tercer episodi també s’hauria produït amb la mare davant, que havia anat a casa de la filla per cuidar la neta, que tenia febre. Allà, l’home va agafar la mare, la va estampar a la paret i la va insultar. La dona va dir a la seva parella que la deixés i es va apropar. Ell, però, li va fer la traveta. Ella va sortir de la casa, l’home va anar darrere i li va donar una empenta perquè entrés a l’ascensor. Finalment, la jove va poder fugir. 

A més, quan  es van separar, cada cop que la noia li portava la nena al seu pare, aquest la insultava i, fins  i tot un cop, li hauria dit que no podria dormir tranquil·la mai. Ara bé, l’home va negar la tercera agressió,  els insults i l’amenaça. 
 
Segons la defensa de l’acusat, la noia i la família de la seva mare s’ho haurien inventat tot perquè els dos tenen una disputa a tribunals perquè l’home ha reclamat la custòdia compartida de la filla. 
 
El tercer episodi també s’hauria produït amb la mare davant, que havia anat a casa de la filla per cuidar a la neta que tenia febre. Allà, l’home va agafar la mare, la va estampar a la paret i la va insultar. La dona va dir a la seva parella que la deixes i es va apropar. Ell, però, li va fer la traveta. Ella va sortir de la casa, l’home va anar darrere i li va donar una empenta perquè entrés a l’ascensor. Finalment, la jove va poder fugir. 
 
A més, quan  es van separar, cada cop que la noia li portava la nena al seu pare aquest l’insultava i, fins  i tot un cop, li hauria dit que no podria dormir tranquil·la mai.  Ara bé, l’home va negar la tercera agressió,  els insults i l’amenaça. 

Segons la defensa de l’acusat, la noia i la família de la seva mare, la jove s’ho hauria inventat tot perquè els dos tenen una disputa a tribunals perquè l’home ha reclamat la custòdia compartida de la filla.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT